Deset namirnica koje vas neće udebljati

Neke namirnice imaju vrlo malo kalorija, a organizam zbog nutritivnih vrijednosti potiču na rad i samočišćenje...

Deset namirnica koje vas neće udebljati

1. Spanać. Ima samo sedam kalorija u cijeloj šoljici. Osim toga, ovo ukusno zeleno povrće najbolje je pripremati svježe jer je puno folne kiseline, željeza i vitamina K.

2. Kelj. Naučnici tvrde da fitonutrijenti iz kelja podstiču našu jetru na proizvodnju enzima koji neutrališu potencijalno kancerogene materije, čak mogu i spriječiti i rak dojke. Ima pet kalorija u jednoj čaši, a bogat je vitaminom B, folnom kiselinom i manganom bitnim za regulaciju šećera.

3. Karfion. Sadrži antikancerogene materije i vitamin C i folnu kiselinu, te kao i ostale ukrštene biljke, suprehrana su koja sprijeečava ćelije tumora.

4. Limun. Ne treba se posebno naglašavati koliko je mnogo vitamina C u jednom limunu. Uz to, bogat je vlaknima, a ima samo 20 kalorija. Skraćuje vrijeme prehlade i gripe...

5. Češnjak. Četiri kalorije po češnju, dovoljno je da ga uključite u svaku salatu ili varivo na kraju kuvanja. Ubija bakterije i viruse i odličan je u borbi protiv raka i infekcija urinarnog trakta.

6. Paprika. Pola šoljice svježih paprika ima 30 kalorija, a uz to imaju pregršt vitamina C i vlakana. Ljute papričice zbog kapsaicina mogu vam pomoći da potrošite dodatnih 50 do 100 kalorija nakon obroka.

7. Luk. Zbog sulfida koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak, luk učinkovito štiti od raka endometrija (raka sluznice materice). Ima samo 32 kalorije na pola čaše.

8. Rotkvice. Pune su kalijuma, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji podstiču bolju probavu. Imaju samo 19 kalorija po šoljici.

9. Čaj. Sadrži polifenole, antioksidanse koji štiti ćelije od oštećenja koje može uzrokovati rak. Čaj takođe može sniziti loš holesterol i dobar je u obrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega i - mršavite! Ipak, imajte na umu da je pravi čaj kao superhrana - crni, zeleni i bijeli, a ne razne mješavine aromatičnih čajeva.

10. Šargarepa. Šargarepa ima vrlo malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalija. Ima 22 kalorije na pola šoljice.

 

Vecernji.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.