Zašto je dobro koristiti eterično ulje origana

Eterično ulje divljeg origana se sastoji od sljedećih hemijskih sastojaka: karvakrola, timola, p-cimena i γ-terpinena. Karvakrol i timol su zaslužni za snažno antigljivično i antibakterijsko deljstvo eteričnog ulja: oni usporavaju i sprečavaju djelovanje štetnih bakterija koje mogu da izazovu bolesti i infekcije. Ulje se može koristiti kao protivupalno sredstvo, protiv bolova, za liječenje kašlja, gljivica na noktima, a može i za smirivanje psorijaze.

Zašto je dobro koristiti eterično ulje origana

Pored pomenutog, eterično ulje divljeg origana ima antioksidativnu aktivnost koja pomaže da koža izgleda čisto i glatko, pomaže u liječenju akni i čini ten svjetlijim. Antiinflamatorna aktivnost esencijalnog ulja origana posebno dolazi do izražaja kada se koristi prilikom masaže, jer tada pomaže u umirivanju crvenila, iritacije i  ujeda insekata, kao i nelagodnosti povezanih sa artritisom ili povredama.

Ukoliko se upotrebljava u aromaterapiji, ovo ulje pomaže jačaju imunog sistema i olakšavaju funkcionisanja respiratornog trakta, tako što sprečava skupljanje i razbija šlajm. Takođe umiruje iritacije grla, čime pomaže suzbijanje napada kašlja.

Upotreba eteričnog ulja origana

Korišćenje esencijalnog ulja origana je široko rasprostranjeno, u od medicinskih sredstava do kozmetičkih preparata, može se upotrebljavati u vidu ulja ili gelova za masažu, sprejeva za dezinfekciju, krema za kožu ili šampona i sapuna.

Kada se upotrebljava u aromaterapiji, mozak obrađuje miris kao umirujući i omogućava tijelu da se opusti. Difuzno ulje origana, zbog svojih ekspektoransnih svojstava, pomaže u sublažavanju simptoma prehlade i kašlja, kada se duboko udiše. Ženama koje pate od nepravilnih menstrualnih ciklusa može pomoći u uravnoteženju raspoloženja, jer povoljno utiče i na hormonske promjene.

Ukoliko se nanosi lokalno, ulje origana ublažava stanja kože kao što su psorijaza, akne, gljivičnie infekcije i ekcemi, jer uklanja bakterije i gljivice. Antiinflamatorna svojstva ulja neutrališu bol, svrab i nelagodnost koje nastaju nakon uboda i ujeda insekata, dok je bolove u zglobovima, mišićima i osip moguće ublažiti miješanjem ulja origana sa uljima jojobe, sjemenki grožđa ili slatkog badema, i pravljenjem ulja za masažu. Upotreba na oštećenoj koži može izazvati iritaciju, pa je treba izbjegavati.

Ulje origana se nakon razblažavanja drugim uljem za kosu može nježno utrljati u kožu glave, dok se kada se razblaži uljem kokosovog oraha, dobija hidratantni regenerator koji se može ostaviti na kosi nakon pranja, a miješanjem sa šamponom nastaje sredstvo koje efikasno uklanja perut.

Eterično ulje origana može se pomiješati sa eteričnim uljem limuna, čime se dobija antiseptičko sredstvo za čišćenje kuće, a ukoliko se naprska na zidove i tamne uglova kuće, efikasno odbija mrave i bubašvabe. Pomiješano sa vodom i prskano oko kad ili tuš kabine, ulje sprečava razvoj gljivica i buđi.

Kontraindikacije prilikom upotrebe eteričnog ulja origana

Eterično ulje origana namijenjeno je isključivo za spoljnu upotrebu i može se koristiti samo razblaženo, jer bi direktno nanošenje izazvalo iritaciju kože, ne smije se koristiti u predjelu  oko očiju, unutrašnosti nozdrva ili na osjetljivim djelovima kože.

Prije upotrebe eteričnog ulja origana u terapeutske svrhe preporučljivo je konsultovati ljekara, što inače važi i za upotrebu svih eteričnih ulja. Njegova upotreba ne savjetuje se trudnicama i dojiljama, kao ni osobama sa visokim krvnim pritiskom, oštećenjem jetre, epilepsijom,  srčanim oboljenjem ili bilo kojim oblikom kancera, i bilo kojim drugim hroničnim medicinskim problemima.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.