Pročitajte koji su uzroci i simptomi sindroma policističnih jajnika

PCOS - policistični jajnici je sindrom gdje varira veličina jajnika i gdje se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku. Policistični jajnici predstavljaju skup simptoma: amenoreja (izostanak menstruacije), pojačana dlakavost i gojaznost udruženi s povećanim i policističnim jajnicima.

Pročitajte koji su uzroci i simptomi sindroma policističnih jajnika

PCOS se javlja kod oko 3% adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već s prvom menstruacijom. Kod mladih djevojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vrijeme puberteta. Najčešći uzrok policističnim jajnicima je hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u predpubertetskom dobu. Karakteristike su u početku blagi hormonski disbalans, a kasnije se mogu javiti značajna odstupanja u hormonskom statusu: porast nivoa muških polnih hormona testosterona i androstendiona, kao i izmijenjena funkcija hipofize.

Simptomi:

  • hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima: njihovim višemjesečnim ili potpunim izostankom;
  • pojačani rast dlačica maskulinog tipa, akne i pojačano ispadanje kose kao posljedica povišenog muškog polnog hormona testosterona;
  • neplodnost;
  • gojaznost.

Rani početak brojnih hormonskih i metaboličkih odstupanja, kao i često pasivan odnos prema liječenju PCOS nosi čitav niz rizika za zdravlje žene kao što su: neredovna krvarenja iz materice, dva do tri puta češći spontani pobačaji, anemija, kao i abnormalna visina triglicerida i holesterola u krvi. Rizik nastankapovišenog krvnog pritiska kod pacijentkinja s PCOS je povećan za 40%, a rizik nastanka šećerne bolesti za 16% je povišen. Rak sluzokože materice i jajnika je dva do tri puta češći zbog hronične anovulacije i konstantno povišene visine estrogena.

Ultrazvučni pregled je osnovna metoda kojom se uspostavlja dijagnoza PCOS. Koristi se transvaginalni ultrazvuk, prilikom čega se procjenjuje jesu li jajnici povećani, da li je stroma - unutrašnji dio jajnika koji proizvodi hormone, zadebljana, postoje li mali folikuli (nalik na ogrlicu od perli) koji oslikavaju mikrocističnosti. Osim ultrazvučne dijagnostike, da bi se postavila dijagnoza PCOS koristi se niz drugih istraživanja kao što su mjerenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), određivanje hormona, analiza metabolizma, test opterećenja šećerom, analiza efikasnosti inzulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Liječenje

Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje tjelesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje tjelesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus. Normalna tjelesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je  fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru liječenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije - anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz inhibiciju aktivnosti hipofize) s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno djeluje na PCOS.

Alternativa

Uzroke uvijek treba tražiti u mehanizmima koji regulišu menstrualni ciklus u mozgu kada je riječ o tako komplikovanim procesima, kao što je proces ovulacije ili složena funkcija jajnika. Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Ovo uključuje i psihoterapije. Druge alternativne metode liječenja PCOS uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.

KlinikaPerinatal

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.