Vitamini i minerali koji su potrebni ženskom tijelu

Žensko tijelo treba razne stvari kako bi besprijekorno funkcionisalo, a među njima posebno mjesto pripada mineralima i vitaminima koji se brinu za zdravlje i izgled.

Vitamini i minerali koji su potrebni ženskom tijelu

Vrlo je važan magnezijum, koji ima veliku ulogu u čuvanju imuniteta i koji je koristan za zdralje kostiju, mišića i živaca. Magnezijum učinkovito štiti žene od stresa, a ovim potrebnim mineralom ćete se napuniti putem integralnih žitarica, sjemenki, spanaća ili orašastih plodova.

Folna kiselina pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti srce i kardiovaskularni sistem i naročito je važna tokom trudnoće. Odličan izvor je tamnozeleno lisnato povrće, a ima je i u plavoj ribi, avokadu, mahunarkama i soji.

Kalcijum gradi kosti i mišiće, a pomaže pri normalnom radu krvi održavajući zdrav krvni pritisak. Ima ga u prirodnom mlijeku, algama, sušenom voću, sardinama, zelenom povrću i orašastim plodovima. 

Vitamina koji su neophodni ima više, pa za početak spomenimo vitamin D koji je ustvari hormon zadužen za upijanje kalcijuma, imuninet, rad štitne žlijezde i pomaže u liječenju raka dojke. Nalazi su u mesu, mlijeku i ribljem ulju, a uvjerljivo najbolji izvor je sunce.

Vitamin B7 ili vitamin H poznat je i kao biotin, zadužen za preradu šećera u energiju, pravilan metabolizam i zdravlje kože. Ima ga napretek u šargarepi, karfiolu, žumancetu, bananama i gljivama, kao i piletini i ribi.

Mozak čuva vitamin B12 održavajući živce i krvne ćelije zdravima, pomaže u izgradnji DNK i sprječava anemiju, što ga čini naročito važnim za vegane i vegetarijance. Najviše ga ima u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i mesu organskog uzgoja.

metro-portal

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.