(Ne)kultura ponašanja u restoranu

Svi mi obično mislimo kako je naše ponašanje u restoranu na mjestu, ali da li je to istina? Provejrite još jednom da li negdje griješite.

(Ne)kultura ponašanja u restoranu

Vrlo zanimljiv podatak dali su konobari mnogih uglednih restorana – većina gostiju ne pere ruke pred objedovanje. A, vi? Šta mislite zašto to zaboravljamo?

Da li je to zbog toga što smo previše opušteni u restoranima? Zbog te opuštenosti dolazi i do nekulturnog ponašanja, koje svakako narušava i osnove bontona.

Najveća nekultura

Vrijeđanje konobara, udaranje po dupetu, glasno komentarisanje samo su dio liste najnekulturnijeg ponašanja gostiju. Neki znaju i da otvoreno vrijeđaju, napadaju osoblje, prave scene, svađaju se, ometaju druge goste. To sve, naravno, izbjegavajte u širokom luku.

Tu su i oni koji glasno duvaju nos (neki to rade i sa restoranskim salvetama). Na taj način kvare objedovanje svim gostima – a toalet im je gotovo na dohvat ruke. Glasno razgovaranje na telefon, takođe je vrlo neprimjereno, posebno kada se radi o nekim privatnim stvarima ili, u gorem slučaju, zdravstvenim problemima. Ukoliko poziv morate da primite razgovarajte tiho ili, u najboljem slučaju, izađite iz restorana. Takođe, neprestano tipkanje po telefonu, ako imate uključen zvuk za tipke, može biti iritirajuće.

Pritužbe

Glasno dovikivanje konobaru da jelo nije dobro ili dozivanje glavnog kuvara uz upotrebu pogrdnih imena, takođe, spada u najveću nekulturu. Ni vraćanje jela nije baš kulturno. Ako vam se nešto ne dopada, promijenite restoran. To je veća kazna za vlasnike. Takođe, još je gore kada se žalite na hranu, a pojeli ste je do zadnjeg komadića. U tu grupu i spada često mijenjanje narudžbe, isprobavanje različitih jela, maltretiranje konobara, …

Djeca

Kada vodite djecu u restoran i ona moraju da prihvate određena pravila ponašanja. Gotovo ista koja važe i za odrasle. Bez deranja, vike, bacanja hrane, histerisanja. Najružnije od svega je što neke majke mijenjaju djeci pelene u restoranskim toaletima, a neke čak i na stolici ili klupici kraj stola za objedovanje.

Kakvo nekulturno ponašanje u restoranima vama najviše smeta?

 

lifepressmagazin.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.