Zašto treba da posjetite Meksiko

Meksiko predstavlja omiljenu turističku destinaciju Amerikanaca i Kanađana, mada ga rado posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Nalazi se u Sjevernoj Americi. Zapadnu obalu Meksika zapljuskuje Tihi okean, dok na istoku izlazi na Meksički zaliv i Karipsko more.

Zašto treba da posjetite Meksiko

Najveći dio Meksika je visoravan oivičena visokim planinama Zapadne i Istočne Sijera Madre. Meksiku pripadaju dva poluostrva: Jukatan na istoku i Kalifornija na zapadu, kao i vulkani Nevado de Toluka, Popokatepetl i Orizaba. Najveće rijeke u Meksiku su Santijago i Balsas. Klima Meksika je umjerena na primorsko-planinskom obodu, dok je u primorju tropska. Najprijatnija klima je u periodu od marta do maja, što je istovremeno najbolje vrijeme za turističku posjetu. Grad je u tom periodu posebno živopisan, preplavljen turistima iz cijelog sveta.

Zvanični jezik je španski, a glavna obilježja Meksikanaca su sombrero i pončo.

Meksiko Siti – grad prepun kontrasta

Glavni grad Meksika je Meksiko Siti, koji je istovremeno i najstariji grad Sjeverne Amerike. Ovo je veoma uzbudljiv grad, prepun kontrasta, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kako biste što više saznali o istorijatu i kulturi Meksika, ne propustite da posjetite značajne građevine kao što su katedrale, trgovi, arene, palate i muzeji.

Katedrala Metropolitan

Katedrala Metropolitan je najveća i najstarija katedrala Latinske Amerike. Nastala je pod uticajem baroka i neoklasicizma, a na njenom mjestu se nalazio hram posvećen astečkoj boginji rata. Za vrijeme kolonizacije Meksika, Španci su uništavali stare astečke hramove kako bi za potrebe svojih građevina koristili materijal porušenih hramova.

Trg Zocalo

Ovaj ogromni trg se nalazi u centru Meksiko Sitija i predstavlja kulturnu baštinu koja je pod zaštitom UNESCO-a. Koristi se za potrebe raznoraznih svečanosti i festivala, ali takođe i za one manje lijepe stvari kao što su protesti. Sam trg je okružen važnim zdanjima kao što su Nacionalni arhivi i zgrade Ministarstava.

Anđeo nezavisnosti

Anđeo nezavisnosti predstavlja trijumfalni spomenik, a istovremeno i simbol grada. Sagrađen je 1910. godine za vrijeme vladavine predsednika Diaza. Predstavlja simbol pobjede i nezavisnosti Meksika od kolonizatora Španaca. Statua koja se nalazi na vrhu spomenika predstavlja krilatu verziju rimske boginje pravde koja u jednoj ruci drži vijenac, a u drugoj razbijeni okov. Ispod njene baze se nalazi mauzolej posvećen generalima koji su poginuli u borbi za nezavisnost Meksika.

Arena Meksiko

Ova arena je poznata po meksičkoj profesionalnoj vrsti rvanja. Riječ je o rvanju u kome su se maskirani muškarci rvali sve do momenta do kada pobjednik ne uspije da skine masku gubitniku.

Astečki hram Mayor

Ovaj hram je posvećen bogu rata i bogu kiše i predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih hramova starog grada. U njegovoj blizini se nalazi muzej. Takođe je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Stari okrug Sočimilko

U prevodu, ovo znači plutajuća polja cvijeća. Poznat je po svojim kanalima i šarenolikim gondolama koje predstavljaju svojevrsnu atrakciju za turiste. Ovi kanali predstavljaju jedine ostatke astečkih jezera i kanala.

Bazilika Gospe Guadalupske

Ovo predstavlja najsvetije mjesto Latinske Amerike i nalazi se u sjevernom dijelu Meksiko Sitija. Bazilika je sagrađena na mjestu gdje je Huan Diego 1531. godine imao priviđenje gospe Guadalupske. Svake godine, 12. decembra na ovom mjestu se okupi masa ljudi slaveći presvetu gospu.

Palata lijepih umjetnosti

Ova palata predstavlja poseban dragulj Meksiko Sitija. Njena izgradnja je počela u XIX vijeku, a završila se početkom XX vijeka. Oslikana je muralima čuvenih umjetnika, a danas se u njoj organizuju izložbe i predstave.

Muzej posvećen Fridi Kalo

Nalazi se u Meksiko Sitiju i posvećen je umjetnici meksičkog porijekla. Drugačije se naziva Plava kuća. Tu je Frida rođena, odrasla i provela godine sa mužem Dijego Rivijerom.

Nacionalni antropološki muzej

Ovo je jedan od najpoznatijih i najposećenijih gradskih muzeja. U njemu su izloženi artefakti vezani za razne periode Meksiko Sitija. Pored toga što se u muzeju čuva astečki kalendar sunca urezan u kamenu, ovdje ćete imati priliku da vidite statuu astečke boginje ljepote, plesa, cvijeća i snova. Ne propustite posjetu ovom muzeju, koji predstavlja Muzej tolerancije i sjećanja.

Nacionalna palata

Ova palata je sagrađena na ruševinama stare astečke palate i nalazi se u samom srcu Meksiko Sitija. Danas su u njoj smještene kancelarije predsjednika i ministara. Enterijer je obogaćen predivnim muralima.

Šta još vidjeti u Meksiku?

Ukoliko vas put nanese izvan Meksiko Sitija, imaćete priliku da posjetite arheološka nalazišta, piramidu Sunca, eko parkove i mnoge druge zanimljive destinacije kojima ćete sigurno biti očarani.

Arheološko nalazište Koba smješteno je na poluostrvu Jukatan i datira iz vremena Maja. Riječ je o drevnom naselju u čijem centru se nalaze kružne piramide.

Piramida Sunca je po veličini treća piramida na svijetu. Sagrađena je u II vijeku, a ime su joj dali Asteci.

Tulum je glavna luka nekadašnje države Koba. Predstavlja posljednji grad koji su naseljavale Maje i smatra se najočuvanijim gradom iz tog perioda. Njegove ruševine se nalaze na obali Karipskog mora. Na ulazu u luku je Hram bogova vjetra koji je djelimično očuvan.

Eko parkovi predstavljaju glavne turističke atrakcije Meksika. Smješteni su na obali Karipskog mora. Ovdje su smještene svjetske škole ronjenja, kao i ruševine iz vremena Maja koje kriju zanimljivu priču o tom narodu. Ovdje možete uživati igrajući se i plivajući sa delfinima.

Ljetovanje u Meksiku kao nezaboravno iskustvo

Jukatan je poznat po kristalno čistom Karipskom moru, ogromnim palmama i predivnim pješčanim plažama. Tokom zimskih mjeseci temperatura Karipskog mora je izuzetno prijatna, mada su tada prisutni veliki talasi.

Popularna ljetovališta su Playa del Carmen, Cabo San Lucas, Cozumel, Acapulco, Mazatlan, Puerto Vallarta, Cabo San Lucas.

Kankun je najpoznatije meksičko ljetovalište

Kankun je podijeljen na dva distrikta – na stari i novi. Stari se nalazi u centru El Centro, dok je novi smješten duž plaže i obiluje hotelima, restoranima i noćnim klubovima. Najpopularnije hotele sa cijenama pogledajte ovdje.

Najpoznatija ulica u ovom ljetovalištu je bulevar Kukulkan u kome možete naći razne zanimljivosti. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, ne propustite posjetu podvodnom muzeju koji je omiljen među roniocima.

Ako želite da izbegnete gužvu i vrevu Kankuna, naša preporuka je ostrvo La Isla Mujeres. Uživaćete u miru i tišini ovog malog, ali prelijepog ostrva koje predstavlja stanište morskih kornjača.

Meksiko je daleka, egzotična destinacija koju bi trebalo posjetiti barem jedom. Utisci, snimci i fotografije koje budete ponijeli sa sobom iz ove najpopularnije zemlje Latinske Amerike su nešto što će vam ostati u trajnom sjećanju.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da cvijeće duže ostane svježe

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.