Digitalna nesanica i signali koji ukazuju na ovaj poremećaj

Digitalna nesanica i signali koji ukazuju na ovaj poremećaj

Nesanica, smanjena koncentracija,osjećaj tjeskobe i hiperaktivnost samo su neke od posledica prekomjerne upotrebe kompjutera i telefona u kasnim večernjim satima. Zdravstveni centri širom svijeta koji se bave liječenjem ovih poremećaja upozoravaju da čak 40 odsto ljudi koji imaju problem s uspavljivanjem za to mogu da optuže prekomjernu upotrebu elektronskih uređaja u večernjim satima.

Učestalost digitalne nesanice, kako se ovaj sindrom naziva, višestruko se povećala u poslednje tri godine. Poremećaj se najčešće srijeće kod osoba između 20 i 40 godina koje do kasno u noć igraju video-igre, čitaju knjige na elektronskom čitaču, četuju na smartfonu, surfuju na tabletu. 

Pinealna žlijezda ili epifiza, smještena u mozgu, luči hormon odgovoran za regulaciju spavanja, tzv. melatonin. On se luči u mraku, dok je na dnevnom svijetlu blokiran. Led svjetlost koju emituju ekrani uređaja poput laptopa, tableta i smartfona zavaravaju mozak šaljući informaciju da je još dan.

Poslijedično, epifiza blokira lučenje melatonina, što izaziva poremećaj biološkog sata koji reguliše ritam spavanja i budnosti. U početku posledice se ogledaju u smanjenju kvaliteta sna, a kasnije se ovakvo stanje poput domino efekta odražava i na dnevno funkcionisanje. Javljanju se pospanost, omamljenost, razdražljivost, poremećaj koncentracije... Istraživanje koje je sproveo „Centar za istraživanje svjetlosti“ Politehničkog instituta u Njujorku („Lighting Research Center of Polytechnic Institute New York“), pokazalo je da par sati uz tablet u večernjim satima smanjuje lučenje melatonina za 22 odsto.

Zato, savjetuju stručnjaci, dva sata pred spavanje izbjegavajte da koristite kompjutere, laptopove, smartfone, tablete i druge elektronske uređaje, jer toliko je potrebno mozgu da se oslobodi uticaja led svjetlosti i vrati u normalno stanje. I najvažnije – odmah izbacite iz spavaće sobe sve elektronske uređaje.

 

blic.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.