7 najslavnijih umjetničkih slika svih vremena

7 najslavnijih umjetničkih slika svih vremena

Slike su bile jedna od prvih stvari u umjetnosti, kreiranih od strane čovjeka. Danas, one su najskuplji oblik umjetnosti i smatraju se kao jedan od najboljih oblika investiranja novca. Kolekcionari potroše milione dolara godišnje, želeći da posjeduju neke od najslavnijih djela svih vremena.
Evo i liste:

1. Mona Lisa - Leonardo Da Vinci

Misteriozni osmjeh nepoznate dame daleko je najprepoznatljiviji i jedna od najpoznatijih slika svih vremena. iako je identitet dame na slici nedavno otkriven, to nije umanjilo popularnost ove slike. Leonardo Da Vinci radio je na ovoj slici preko dvadeset godina i to tokom Renesansnog doba u Firenci. Izložena je u Luvru u Prizu.

2. Tajna večera – Leonardo Da Vinci

Zidna slika ili mural koji ukrašava zid rostorije za ručavanje u manastiru Santa Maria delle Grazie u Milanu je remek djelo iz 15. vijeka, koje je napravio Leonardo Da Vinci. Ona prikazuje scenu posljednje večere na kojoj Isus najavljuje kako će ga jedan od njegovih učenika izdati.

3. Stvaranje Adama - Mikelandjelo

Jedno od najpoznatijih djela iz doba renesanse i jedna od najslavnijih slika ikad, je ova slika koju je stvorio Mikelandjelo na stropu Sikstinske kapele. Ova freska prikazuje scenu kada Bog daruje život Adamu i Mikelandjelo je na njoj radio oko četiri godine.

4. Djevojka sa bisernom minđušom- Johannes Vermeer

Često je zovu "holandska Mona Lisa" ili "Mona Lisa sjevera" i postoji mnogo nejasnoća u vezi ove slike. Potpisana je, ali se tačan datum njenog nastanka ne zna. Pretpostavlja se negdje oko 1665. godine. Slika se nalazi u muzeju Mauritshuis u Hagu i restaurirana je 1994. godine. Kako god, djelo je sjajan prikaz baroknog stila slikanja i upotrebe svjetlosti.

5. Vrisak - Edward Munch

"Vrisak" predstavlja sliku figure koja vrišti, sa krvavo crvenim nebom u pozadini. Ova slika prikazuje tjeskobu i bol modernog života i kulture, te je bez sumnje postala jedno od najvećih remek djela 20. vijeka, a takodje i jedno od najslavnijih djela ikad. Jedna od verzija "Vriska" je ukradena 1994. godine u Norveškoj, ali je nadjena poslije dva mjeseca, a 2004. godine ponovo je ukradena, ali druga verzija koja se nalazila u muzeju u Oslu i pronadjena je poslije dvije godine.

6. Vodeni ljiljani - Monet

Smatra se remek djelom francuskog impresionizma."Vodeni Ljiljani" ili "Nimphaes" je zapravo zbirka od oko 250 slika koje je stvorio slikar Klod Mone (Claude Monet) u periodu od 30 godina.

7. Radjanje Venere – Botičeli (Botticelli)

Djelo Sandra Botičelia (Sandro Botticelli) nastalo negdje od 1485. do 1487. "Radjanje Venere" prikazuje scenu radjanja boginje Venere, takodje poznate kao Afrodita u grčkoj mitologiji, tj. njeno izranjanje iz mora na školjki.

Nema sumnje da bi kolekcionari voljeli da spuste svoje bogate ruke na neko od ovih najsjajnijih djela ikad. Srećom, ove slike su izložene u muzejima i vjerovatno nikad neće biti prodate kolekcionarima. Ne samo zato što su bukvalno neprocjenjive, nego i zato što takva umjetnička djela treba da ostanu dostupna javnosti, tako da mogu da budu cijenjena i da mogu da inspirišu buduće genarije umjetnika.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.