Stvari koje su djeci stvarno važne

Koje su to stvari zbog kojih će djeci zasijati okice i o kojima će uvijek pričati sa velikim entuzijazmom? Obično se radi o stvarima koje roditelji rade za njih, ne o onima koje kupuju, jer upravo one daju osjećaj mira i samopouzdanja. Pročitajte šta je ono što će vaše dijete navesti da kaže “jel se sjećaš kad smo…” ili “mnogo volim kad …”. Sajt Najbolja mama na svetu je izdvojio 10, a vi u komentarima dodajte još!

Stvari koje su djeci stvarno važne

Jasno određene granice
U svakom djetetu se krije mali buntovnik spreman da skoči u odbranu kod prve najave pravila. Teško je boriti se svaki put, ali ako ne insistirate na poštovanju pravila i ne postavite granice ponašanja djeca će misliti da vam nije stalo. Jasne granice pružaju djeci sigurnost i govore im da smo tu da ih zaštitimo i brinemo o njima.

Roditelji koji ih slušaju
Svako dijete želi da ga roditelji slušaju, da čuju kako se ono osjeća, o čemu razmišlja i koja su njegova interesovanja. Nije dovoljno povremeno “daaa” ili “aha” dok dijete govori, a vi ste okrenuti prema ekranu ili radite nešto drugo. Nije moguće ni odglumjeti da vas nešto zanima ili slušati do pola. Potrebno je aktivno postavljati pitanja, davati predloge i čak ubaciti po neku sopstvenu izjavu kako bi dijete sa sigurnošću znalo da smo ga čuli.

Roditelji koji im pričaju
Pravi razgovor nikada nije jednostran. Isto koliko želi da vam priča o svojim interesovanjima dijete želi i vas da čuje. Djeca su iskreno očarana stvarima koje rade njihovi roditelji, ali najveći broj roditelja ne odvoji dovoljno vremena da priča o sebi. Svakodnevica i vaše djetinjstvo predstavljaju fantastičan izvor priča koje će oduševiti vašeg mališana. Nigdje nećete naći tako zainteresovanu publiku.

Da budu primjećena čak i kada ne vrište
Djeca će imati više samopouzdanja ako ih primjećujete kada su dobra i kada rade dobre stvari u tišini. Ona umiju da vam kažu kad su uradila nešto dobro, ali vole i da ih vi primijetite prije nego što vam oni sami skrenu pažnju. Primijetite šta rade i pohvalite ih! Da li je dijete postavilo sto iako vi niste ništa rekli? Da li čita priču bratu ili sestri? Da li samo igralo duže nego obično? Bilo šta i bilo koja sitnica je dobra da im pokažete da cijenite ono što rade.

Da budu nasamo sa mamom i/ili tatom
Kada u porodici ima više od jednog djeteta ovo može da bude veoma teško, ali ipak je potrebno povremeno odvojiti vrijeme za svako od njih ponaosob. Dovoljan razlog je da znate da je to njima veoma, veoma važno. Dovoljno je da odvojite vrijeme za miran razgovor pred spavanje ili da jedno povedete sa vama u prodavnicu. Dijete se oseća posebno u svakoj situaciji u kojoj ne učestvuju i brat ili sestra. Naravno, prisustvo njihovim priredbama spada u posebno vrijeme sa njima.

Porodični trenuci
Najveći broj porodica se organizuje dijeljeći zadatke u stilu: “ti je vodiš na ples utorkom i četvrtkom, a ja na plivanje srijedom i subotom” i sve to ima smisla dok ne postane “vodi djecu u park dok ja sredim kuću” ili “mi ćemo u bioskop dok ti završiš kupovinu”. Djetetu je važno da oba roditelja budu u parku i da oba roditelja budu u bioskopu. Isto tako je njemu važno da imate određene porodične rituale koje druge porodice možda nemaju. To može da bude planinarenje, kućni bioskop, omiljena društvena igra i sl. Stvari koje radite zajedno kao porodica dijete uvijek pamti.

Pitanja o njihovom danu
Djeci je važno da razgovaraju sa vama o tome šta se dešava kada niste zajedno. Vaša pitanja im pokazuju vaše interesovanje za ono što im se dešava i što rade. Vaše reakcije im govore koliko mislite da su sposobni kada rade stvari bez vas. Osim toga, pomažete im i da bolje razumiju događaje iz njihove svakodnevice. Sa vama će podijeliti svoje brige, ali i sve lijepe trenutke.

Dozvola za kasni odlazak u krevet
Odličan način za vrijeme sa djetetom je dozvola da ostane budno duže nego obično. Ako u porodici ima više djece možete odrediti različito veče za svako od njih, zavisno od rasporeda, i dozvoliti vam da uživaju u vašem društvu. Ovo može da bude i nagrada za dobro ponašanje. Iskoristite ovo vrijeme za razgovor, zajednički film i sl. Dijete će biti presrećno da bude sa vama i osjećaće se kao veliko što mu je dozvoljeno da kasnije legne. Kršenje pravila je uvijek zabavno.

Zajedničko uspavljivanje
Uspavljivanje je važan trenutak u životu svakog djeteta, a još važnije je da su roditelji dio te rutine. Naravno da nije moguće da budete tu baš svake večeri, ali pokušajte da budete uz dijete na završetku dana. Razgovarajte o danu koji je protekao i o programu koji vas očekuje sljedećeg dana. Riječi koje govorite djeci svake večeri i riječi uspavanke koju im pjevate ostaće sa njima cijelog života.

Roditelji koji čitaju
Ne uživa svaki roditelj u čitanju, naročito ne onom glasnom, ali čitanje djeci je fantastična stvar. I svako dijete će vam to potvrditi. Iskoristite večernje sate za zajedničko ušuškavanje i uspavljivanje uz njihove omiljene priče. Njima je važno da sa vama podijele ovaj magični trenutak. Počnite sa kratkim bajkama i pričama.

 

Najbolja mama na svetu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.