Hortenzija - Veličanstveni kameleon među cvijećem

Hortenzija krasi javne vrtove širom regiona, a obožavana je stanovnica i mnogih privatnih bašti, terasa i malih balkona. Ova predivna biljka vodi porijeklo iz Japana. Svi koji je njeguju znaju da obožava vodu, ali možda ne znaju da je upravo po toj karakteristici i dobila originalno ime!

Hortenzija - Veličanstveni kameleon među cvijećem

Naime, latinski naziv ove ljepotice je Hydrangea što bi se opisno moglo prevesti kao “akumulator vode”. Vjeruje se da hortenzija smiruje um, a u prirodi postoji oko sedamdeset vrsta ove veličanstvene biljke.

Ako ste među onima koji razmišljaju o ukrašavanju vrta ili terase ovom ljepoticom, evo par informacija i korisnih savjeta koji će vam dobro doći.

Hortenzija tokom svog rasta zahtijeva redovno zalivanje. Kao što joj i latinski naziv kaže, ona obožava vodu, pa nije čudo onda što najbolje uspijeva u vlažnijim područjima. Vjerovatno ste primijetili da je ima u raznim bojama, ali da li ste znali da ista jedinka može da mijenja boju? Boja hortenzija zavisi od pH vrijednosti zemlje. Što je tlo kiselije, cvjetovi su plavlji, a sa smanjenjem kiselosti zemljišta smanjuje se i intenzitet boje cvijeta, pa često viđamo i hortenzije ružičastih nijansi. Pretpostavljate da se zbog ove karakteristike na boju može uticati. Nekada su žene, u želji da im hortenzije budu plave, dodavale u vodu kojom su ih zalivale mastilo za nalivpero. Postoji i hortenzija u potpuno bijeloj boji i mnoge dame smatraju je za najljepšu. Ta vrsta zove se “lace cap”.

Hortenzija raste od 50 do 150 cm u visinu, a njen životni vijek je tri do četiri godine, pod uslovom da je pravilno njegujete. Ono o čemu obavezno treba da vodite računa, osim redovnog zalivanja, je da je zasadite na mjestu gdje znate da je veći dio dana hlad, jer je vrlo osjetljiva na visoke temperature.

Kao i sve drugo cvijeće, hortenzija ne voli hladan tuš na prejakom suncu. Ako je budete zalivali po najvećoj temperaturi, listovi će svenuti u roku od dva dana. Najbolje je zalivati je uveče ili u ranu zoru. Prilikom zalivanja poprskajte i listove kako se na njima ne bi zadržavala prašina i kako bi na taj način održali svoj prirodni sjaj.

Kako da promijenite boju cvjetova na svojoj hortenziji?

Jedno ljeto možete imati roze hortenzije, a već sljedeće u vašem dvorištu isti grm može cvjetati u plavoj boji. Sve zavisi od vas, i poštovanja ovih savjeta:

Kao što smo već napomenuli, promjena boje kod hortenzije zavisi od pH zemljišta. Promijeniti pH vrijednost zemljišta nije naročito teško, a vjerovatno ćete se sjetiti i lekcija iz hemije i eksperimenata koje ste radili u srednjoj školi.

Ipak, ako imate hortenzije krem boje, u problemu ste, jer ova hortenzija tvrdoglavo ostaje u svojoj boji. Eventualno može malo da pređe u rozikastu tokom ljeta.

Ako želite da vaša hortenzija ima plavo - ljubičaste cvjetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke što će usloviti plavu boju.

Ukoliko je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane i td.


Ako žudite za roze hortenzijom posavjetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta što će usloviti da vaša hortenzija cvjeta u roze boji.

Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa ljetovanja, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti pa ćete dobiti hortenziju u nježno roze boji.

Hortenzije su i vrlo fotogenične pa su ove sezone i glavne zvijezde Instagrama. Evo nekoliko predivnih fotografija dama koje pratimo putem zvaničnog profila portala.

 

 

 

A post shared by Ivona Bunjik (@poison.ivy.94) on Jun 22, 2018 at 5:40am PDT

 

 

A post shared by j e l e n a (@culjak_jelena) on Jun 27, 2018 at 3:04am PDT

 

 

 

A post shared by Sanja (@sanjabuhin) on Jun 24, 2018 at 1:34am PDT

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.