Najbolji način da se riješite se kuhinjskih moljaca!

Moljci koji se obično nalaze u špajzu ili kuhinjskim ormarićima u kojima držite suvu hranu mogu biti prilično dosadni i niko ne voli sa njima da se bakće.

Najbolji način da se riješite se kuhinjskih moljaca!

Pored toga što ih nije lijepo vidjeti, moljici mogu napraviti i mnoštvo zdravstvenih problema, a hrana koja je bila u kontaktu sa moljcima sasvim sigurno izaziva stomačne probleme.

Moljci su veoma destruktivne štetočine koje progrizu pakovanje da bi došli do hrane, a pojavljuju se čak i u zatvorenim ormarićima koje održavate čistim i urednim, tako da nemojte sebe da krivite ukoliko ste ih primijetili.

Kako moljci dolaze u naše domove?

Obično ih unesemo u dom u vidu jajašaca koja se obično nalaze sa vanjske strane ambalaže. Od jajašaca se naprave larve, a nakon toga i moljci.

Mi imamo fenomenalne savjete koji će vam pomoći da se riješite moljaca i da spriječite da se ponovno pojave.

Dobro provjerite sve police

Kada ugledate samo jednog moljca, neophodno je da detaljno provjerite sva ostala pakovanja hrane. Potrebno je da ispraznite police, provjerite otvorena pakovanja, poklopce i ambalažu s vanjske srane.

Bacite sve što je kontaminirano

Sve namirnice u kojoj ste primijetili moljce ili koja vam je sumnjiva iz bilo kojeg razloga, obavezno bacite. Isto tako neke suve namirnice možete staviti u zamrzivač na sedmicu dana jer ćete na taj način ubiti sva jajašca.

Sve pažljivo očistite

Nakon što ste ispraznili police neophodno je da ih detaljno očistite. Najbolji način jeste da sa usisivačem usisate svaki ugao i svaku mrvicu. Nakon toga operite ormariće sapunom i vodom, po mogućnosti dodajte koju kap ulja od nane jer taj miris odbija moljce.

Operite posude za hranu

Sve posude u kojima je stajala hrana ispraznite i dobro operite u mašini za suđe jer se tu može prati na visokim temperaturama. U vodu za pranje možete dodati i par kapi sirćeta.

Provjerite da li je sve suvo

S obzirom na to da moljci vole vlagu, prije nego što vratite na police provjerite da li je sve suvo, jer to je izuzetno bitno.

Koristite posude koje štite od moljaca

Ako ste primijetili moljce jednom, da biste spriječili njihov povratak morate se pobrinuti da sve namirnice u špajzu pakujete u staklene ili plastične posude te da svaka ima svoj poklopac.

Redovno bacajte smeće

Nakon što ste se riješili moljaca, pobrinite se da tako i ostane i ne dozvolite da se ponovo pojave, a jedan d koraka koje možete poduzeti jeste da redovno bacate smeće.

Prirodne alternative

Postoji nekoliko prirodnih namirnica koje moljci jednostavno ne podnose, među njima su: sirće, ulje peperminta, ulje eukaliptusa i lovorovo lišće. Nakon što očistite police, obavezno ih prebrišite sirćetom ili nekim drugim prirodnim sredstvom.

Prevencija protiv moljaca

Ako nemate plastičnu posudu baš za svaku namirnicu, poput brašna, onda ih čuvajte u zamrzivaču do upotrebe, to je sjajan način da spriječite pojavu moljaca.

Ako ih ponovno primijetite

To se ne bi trebalo desiti ako ste baš sve odradili kako treba, ali ako se uprkos tome moljci pojave onda opet ponovite sve ove korake jer to je jedini način da ih se opet riješite.

 

kucica.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.