Podna lampa za svaku sobu

Bez obzira na stil koji dominira u enterijeru stambenog prostora, dodatno osvjetljenje predstavlja poseban segment. Pored ispunjavanja određene namjene u vidu pružanja jake ili diskretne osvjetljenosti prostora, osvjetljenje važniju ulogu ima u kreiranju atmosfere i dekoracije prostora.

Podna lampa za svaku sobu

Da bi se postigao željeni efekat, nerijetko se koristi više dodatnih izvora osvjetljenja među kojima posebno mjesto zauzimaju podne lampe. Razlog tome je što se one mogu uklopiti u svaki prostor u svakoj prostoriji bez obzira na njenu namjenu u domu. One svojim izgledom mogu pratiti liniju stila prostora ili ga potpuno izmijeniti. Posebna pogodnost je što se jednostavnom izmjenom abažura veoma lako postiže potpuno drugačiji izgled lampe, ali i cijelog prostora. Pritom pružaju mogućnost da se izborom sijalice utiče na boju i jačinu svjetla, a modeli koji su dizajnirani tako da su pokretni mogu pružiti mogućnost da se veoma lako i brzo preusmjeri svjetlost na drugu površinu. U zavisnosti od prostorije u kojoj se nalazi, pored estetskog uticaja, zavisiće i njena funckionalost. Zbog toga je važno prilikom izbora imati u vidu njen položaj i namjenu kako bi se izabrala podna lampa adekvatnog dizajna i veličine, iako ju je vema lako premjesititi.

Podne lampe za dnevni boravak

Najveći izazov u uređenju doma predstavlja dnevni boravak. U pitanju je prostor u kojem se provodi veći dio dana, tačnije slobodanog vremena, ali i prostor u kojem ne borave samo članov,i već i njihovi gosti. Iz tog razloga se najviše pažnje posvećuje pri izboru elemenata namijenjenih ovoj prostoriji.  S obzirom na to da je prostorija namijenjena različitim aktivnostima, za svaku od njih je potrebno nešto drugačije osvjetljenje kako bi se upotpunio doživljaj. Iz tog razloga se od dodatnog osvjetljenja zahtieva da imaju mogućnost više različitih tipova osvjetljenja pa se često biraju modeli koji su dizajnirani tako da spajaju više izbora svjetlosti koji su međusobno nezavisni pa pružaju mogućnost upotrebe centralnog sijaličnog grla koje omogućava prigušeno rasipanje svjetlosti po plafonu ili pak izbora jednog ili više bočnih grla koja omogućavaju usmjereni snop svjetlosti. Sličan efekat se može postići sa više različitih modela podnih lampi, za slučaj da veličina prostorije to dozvoljava. Pored funkcionalnosti dizajna, pri izboru lampi za ovu prostoriju pažnja se usmjerava i na njen izgled.

Izbor lampe za spavaću sobu

 U skladu sa namjenom prostorije, adekvatan izbor su one lampe koje stvaraju toplije i diskretno svjetlo. Podne lampe omogućavaju bolje iskorišćenje prostorije jer koriste mali dio podne površine umjesto prostora na noćnom stočiću koji je ograničen i može bolje poslužiti za odlaganje sitnica koje želimo da su nam na dohvat ruke. Za ove prostorije se mogu izabrati modeli koji imaju mogućnost povezivanja lampe i tajmera pa se može kontrolisati njeno postepeno gašenje i uključivanje u skladu sa dinamikom sna. Podne lampe su čest izbor i za dječije sobe, posebno modeli dizajnirani prema motivima iz popularnih crtaća, kao i one sa senzorom za kretanje.

Dodatno osvjetljenje u trpezariji

Dodatno osvjetljenje u trpezariji predstavlja dekorativni element koji treba da doprinese prijatnoj atmosferi tokom obroka, ali i omogući adekvatan intenzitet svjetlosti. Intenzitet svjetla ne sme biti jak, ali ni preslab. Najčešći izbor su podne lampe sa lukom jer omogućavaju da je tijelo lampe udaljeno od stola i ne remete ukućane tokom obroka dok je samo svjetlo i dalje centrirano na stolu, gdje je i potrebno.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.