Grickanje obraza - loša navika koje treba da se riješite

Grickanje obraza - loša navika koje treba da se riješite

Grickanje obraza sa unutrašnje strane je nešto što je skoro svako od nas nekad iskusio, ovako ili onako. Ako se to dogadja jednom u ko zna koliko vremena, onda nije strašno, ali postaje problem ako je ta pojava učestala i počinje da utiče na kvalitet života. Da biste prekinuli tu lošu naviku, potrebno je da uočite uzroke “grickanja obraza”. Najčešći razlozi su:

 • Slučajnost: Kada ne obraćate dovoljno pažnju kad žvaćete dok jedete ili ste zauzeti nečim drugim (uglavnom ćaskanjem ili čitanjem), možete slučajno da se ugrizete za obraz.

 • Iskrivljenost zuba: Kod osoba sa iskrivljenim prirodnim zubima, ili loše postavljenim vještačkim, može doći do pojave hroničnog griženja obraza. Do ove pojave dolazi jer mozak, kada se zubi ne zatvaraju pravilno, šalje signal da zagrizete obraz, pokušavajući tako da popuni "prazninu".

 • Stres/anksioznost: Ovo je vrlo česta pojava i komplikovana je za liječenje. Neki ljudi “grickaju obraze” ili usne kada su pod stresom ili kad su nervozni, a jednom, grickanjem načeto područje, postaje sklono ponovnom grickanju.

Kako prestati - tretmani

 • Obratite više pažnju na žvakanje i izbjegavajte pričanje dok jedete, jer je to najlakši način za prevenciju “slučajnog” grickanja obraza.

 • Ako ste primjetili da vam je grickanje obraza postalo navika, trebali biste se obratiti ljekaru. Zakažite pregled kod svog zubara, koji će procijeniti radi li se o nepravilnosti zuba ili je neki drugi uzrok u pitanu. U zavisnosti od uzroka, rješenje može biti vadjenje zuba (ukoliko se radi o umnjaku), čija neadekvatna pozicija uzrokuje probleme sa unutrašnjom stranom obraza, zatim, nošenje proteze za korekciju zuba, laserski tretman onda kada problemi sa obrazom postanu isuviše bolni, kao rezultat hroničnog grickanja, ili  enomeloplastika, kako bi se “ugladile” oštre ivice zuba.

 • Ukoliko ste primjetili da grickate obraze kada ste nervozni ili ste pod stresom, možete sebi pomoći pronalazeći dobre zamjene za grickanje. Recimo, žvaka (bez šećera, naravno), može biti od pomoći ili možete pokušati sa balzamom ili sjajem za usne, ukoliko grizete i usne. Ponekad je potrebno i psihološko savjetovanje da bi se izborilo sa problemom griženja obraza.

 

Moguće komplikacije mogu biti:

 • Ranice i čirevi u ustima, koje je teško liječiti.

 • Infekcija
 • Propratni problemi, tipa glavobolje.

Grickanje obraza nikad ne bi trebalo da se ignoriše. Blagovremena intervencija i kompletan tretman su apsolutno neophodni da biste spriječili da se ponovo stvori navika.

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.