Giht: Zašto se javlja i što je važno znati?

Mnogi od nas misle da odgovorno žive, da se pravilno hrane i da im se ništa loše ne može dogoditi. Međutim, nekad nas iznenadi bolest koja se povezuje upravo sa nezdravim životnim navikama, kao što je giht (upala jednog ili više zglobova). Giht ne mora sam po sebi da bude strašan. Može da izazove jake bolove, to je tačno, koji vas mogu često mučiti, ali samo ako se pravilno ne liječi i ukoliko se stalno vraća, a vi apsolutno ne želite da posjetite ljekara. 

Giht: Zašto se javlja i što je važno znati?

Ako već imate giht ili spadate u rizičnu grupu, pročitajte sljedeća iskustva, a naša preporuka je da svakako odete kod svog lekara koji će vam dati odgovarajuću terapiju.

Zašto se javlja giht?

U osnovi ljekarima još uvijek nije jasno zbog čega nastaje giht. Preciznije rečeno, nije još uvijek sa sigurnošću utvrđeno zbog čega dolazi do poremećaja metabolizma koji izaziva ovu bolest. Ono što je ključno i što se sa sigurnošću vezuje za giht  je da se u našem organizmu nagomilavaju soli mokraćne kiseline. Nagomilavanje mokraćne kiseline može biti prouzrokovano starenjem ili nekim drugim poremećajem koji sprečava izbacivanje. Dakle, kada su u organizmu duže vrijeme povišene vrijednosti mokraćne kiseline, kristali mokraćne kiseline počinju da se talože, prije svega na zglobovima, što izaziva jak bol, otok i duge propratne efekte. To je ukratko objašnjenje kako i zašto se javlja giht.

Kako izgleda kada dobijete giht?  

Osjećaj nije niti malo prijatan, a ni izgled takođe. Naime, kao što je već rečeno, giht se javlja prije svega na zglobovima, najčešće na palcu na nozi. Isto tako, giht može da se javi i na ruci i to na cijeloj ruci, ali takođe i na bilo kom zglobu na nozi, zatim može da se javi na ušnoj školjki, ali može napraviti problem i bubrezima.

Giht ćete prepoznati prije svega po jako intenzivnom bolu. Bol je toliko jak i oštar da vas može probuditi u toku noći. Na području na kome se giht ispoljio smetaće vam sve, svaki čak i najnježniji dodir čarape, pokrivača… Vaša koža će postati na tom mjestu zategnuta, pojaviće se otok, a najvjerovatnije i crvenilo. Ovo su najčešći simptomi gihta, ali je za postavljanje dijagnoze neophodno javiti se ljekaru koji će to i potvrditi na osnovu pregleda i detaljnije analize.

Giht češće dobijaju muškarci

Giht obično dobijaju muškarci, odnosno u mnogo većem procentu nego žene. I to uglavnom muškarci, ali i žene, starije životne dobi. Muškarci najčešće obolijevaju od gihta nakon četrdesete godine, a kod žena se najčešće javlja u menopauzi.

Giht kod mlađih osoba

Kada se giht javi kod mlađih, šanse da će se on i do nekoliko puta vratiti su dosta veće. Giht i jeste karakterističan po tome što se može vratiti više puta. Nakon što bol i simptomi prođu, ne ostaju posljedice, ali je pitanje vremena kada će se ponovo javiti. Ovo je posebno izraženo kada se prvi put pojavi u ranijem životnom dobu. Zato je veoma važno da se nakon postavljanja dijagnoze promijene životne navike koje su potencijalni izazivači ove bolesti (alkohol, nezdrava ishrana…).

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.