Sok od krompira rješava problem sa probavom

Imamo rješenje za žgaravicu, lošu probavu i upalu sluznice!

Osim što je jedan od popularnijih priloga skoro svakom obroku, krompir može ublažiti bolove u želucu, ali u nešto drugačijem obliku nego što smo navikli.

Sok od krompira rješava problem sa probavom

Konzumiranje soka od krompira može ublažiti probavne smetnje, probleme sa sluznicom želuca i žgaravicu, pokazalo je najnovije istraživanje njemačkih i austrijskih stručnjaka. Iako se izuzetno dugo krompir u tradicionalnoj medicini koristi za tegobe sa želucem, naucnici su sada potvrdili njegova ljekovita svojstva.

Istraživači su u studiju uključili 40 odraslih osoba čiji su simptomi hronične bolne probave trajali duže od 12 nedjelja. Svako su jutro pili 100 mililitara soka od krompira pola sata prije doručka, kao i prije spavanja.

Nakon nedjelju dana terapije, svaki je peti ispitanik ustanovio kako više nema simptome hronično loše probave, a dvije trećine ispitanika je osjetilo poboljšanje. Polovina je primijetila "značajno poboljšanje".

Stručnjaci su zaključili kako alkaloidi iz krompira djeluju antacidno (neutralizuju hlorovodičnu kiselinu u želučanom soku).

Sok od krompira se dobije tako da se krompir oguli, narenda na sitne komadiće, koji se iscijede. S obzirom da je njegov ukus specifično neprijatan, može se pomiješati sa sokom od šargarepe.

Takođe, sok od krompira je bogat bazičnim tvarima, te veže na sebe mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod gihta, reume i artritisa.

Energetska vrijednost krompira iznosi samo 86 kcal na 100 grama u kuvanom obliku, a odličan je izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalijuma, magnezijuma, fosfora, željeza, mangana i kalcijuma.

  • Vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti, a pomaže i u jačanju imuniteta
  • Kalijum je važan za održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita u ćelijama, kao i za normalan rad srca i krvni pritisak
  • Vitamin B6 pomaže u jačanju imuniteta.


K. Horvat

Ordinacija.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.