Novo doba – nove opasnosti

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Novo doba je ponudilo nešto što se poput virusa širi i predstavlja opasnost za čitav svijet.  Jedna od pojava koja se poslednjih godina sve više rasprostire i sve više uzima danak u psihičkom zdravlju sve većeg broja pojedinaca i koja time destruktivno (uništavajuće) djeluje na njihove porodice, jeste pojava vjerskih grupa koje sebi daju različita imena i pripisuju različite atribute. Sve više dolazim do saznanja da od djelovanja mnogih destruktivnih vjerskih grupacija nisu pošteđeni ni stanovnici Crne Gore. Nisu to više sekte organizovane po principu tajnovitosti mjesta, u starim kućama, sa spuštenim roletnama i zamračenim dvorištem. Novo doba djeluje na svim nivoima.

Novo doba – nove opasnosti

U svijetu se trenutno odvija smjena svih paradigmi ljudskog razmišljanja, sve se provjerava, dovodi u sumnju, pobija i nudi mu se druga opcija. Već se odomaćio termin “New Age” ili Novo doba. Te u svijetu, a svijet smo i mi, postoji kompletna, globalna promjena ljudske misli, od religioznog, preko političkog, kulturnog, etičkog, moralnog, pa i do samog odnosa prema zdravlju. Novo doba je idealno da se “ljubav proba”, te u njemu inspiraciju nalaze sekte. Cilj Novog doba i svih sekti jeste lični preobražaj. Odjednom izranja čitava plejada stručnjaka koji prezentuju svoja specijalistička znanja (bez diplome) iz oblasti psihijatrije, sociologije, psihologije, biohemije, religije, neurologije.  Utrenirani marketinški, psihološki i dogmatski programi dolaze do novog korisnika putem letaka, brošura, časopisa i knjiga. Novi član sekte koga registruje egzekutor (izvršilac) se bira obično iz okruženja samog člana sekte, fakulteta, radnog mjesta, komšiluka, škole. Nije rijetko da se u ovakve programe uključuju osobe koje trebaju utješnu riječ, u času neke za njega stresne životne okolnosti ( smrti u porodici, raskidu,  gubitku posla, raspravi sa partnerom itd).

Može se desiti da tragom flajera (letka), brošure, časopisa, neko sam dođe na naznačenu adresu. Ukoliko pokaže interesovanje ili slabost, pristupaju mu za to zaduženi i elokventni, sa puno podataka o njemu, preferirajući laskanje, pitajući kako takav talenat i kapacitet nije uspio u životu. Prepuštajući se dobročinitelju oni koji ne koriste racionalizaciju u razmišljanju vrlo brzo će se prepustiti i cjelokupnim zapovjestima njegovog dobronamernika. Osoba koja ima problem u “nov krug” biva primljena sa ljubavlju i zajedno sa svojim istomišljenicima meditira, pleše, relaksira se, pjeva, izlaze zajedno, šetaju, ljube se, okupljaju. Neminovno je cilj razviti osjećaj prijatnosti i zadovoljstva kod novopridošlog. Nov član razvija i nov kvalitet mišljenja, a to je doživljaj etilizma, obdarenosti i nadmoći. Osobe sve češće održavaju samo kontakte sa nekim iz “grupe”, a dotok informacija iz spoljašnjeg svijeta je strogo kontrolisan.

Tako se razvija jedan problem “Novog Doba”, a to je problem zavisnosti od sekte. Žrtve sekti, kao i sve osobe sa problemima zavisnosti, imaju problem da se motivišu za liječenje. Kako da ubijedite nekog da treba da se mijenja, ako on u svojoj glavi doživljava iluziju prosvijetljenja, komunicira sa guruom iz Indije? Taj guru iz Indije šalje molitvu prilagođenu za crnogorsku upotrebu, na čistom maternjem jeziku. Molitva je miks guruovih riječi, pa malo Isusa Hrista, pa malo Njegoševih prilagođavajući proizvod zainteresovanom potrošaču.

Razni kvaziterapijski centri svoju djelatnost reklamiraju kao prosvijetljenje, rad na sebi, razotkrivanje tajne postojanja, preporučuju tehnike smislene komunikacije sa sobom i drugima, povećavaju inteligenciju za 20 do 40 jedinica, skidaju magiju, relaksiraju, masiraju, reklamiraju tradicionalne tehnike meditacije, vizuelizacije, izdvojenost od čulnih utisaka, meditaciju na dah…

Zabrinjavajuće je saznanje da ljudi koji su prošli određene magijske tehnike, pseudovjerske programe, učestvovali u raznim meditativnim tehnikama i promijenili pogled na svijet, kasnije imaju problem sa apstraktnim mišljenjem, osiromašen leksički fond iako su primarno bili bistroumni. Dakle takve osobe nisu svjesne psiholoških promjena koje trpe.

Valjalo bi da se zabrinete i nešto preduzete ukoliko vaš član porodice u vezi sa bilo kojim pitanjem počne naglo da mijenja način svog života, bez objašnjenja  porodici, posjeduje nove prijatelje i odbija da ih porodica upozna, posjeduje nove knjige sa čudnnim naslovima, ako uvijek u isto vreme odlaze od kuće, bez objašnjenja gdje će, ako kritikuju postojeći sistem vrijednosti i autoritete, težeći ka ravnomjernoj raspodjeli dobara, mijenjaju način ishrane i naglo gube kilažu, jedu samo određene namirnice, psihički se isključuju iz događaja u porodici, kritikuju roditelje sa željom da ih mijenjaju. Često se čuju rečenice upućene roditeljima, “Vi ste vaše završili, ne miješajte mi se,  ja dalje putujem sam”.

Veliki broj pacijenata prije obraćanja psihijatru ili psihologu već su imali iskustva sa vračarama, prorocima, nekim tetkama na obalama rijeke, nekim ispod planine, neki su pošli po hodžin zapis. Svaki čovjek ima pravo da svuda traži pomoć kada ga nešto muči, ali drugi nemaju pravo da mu nude iluziju i to bi valjalo biti “kažnjiva rabota”. Razumijem dinamiku, lakše je za svoje neuspjehe u braku, roditeljstvu, poslu okrivitu crnu magiju. I obično se lakše daju pare za neke mirišljave kupke, vodice, travice, kapi koje će riješiti sve životne nedaće.

Na psihoterapiji nema iluzije, tamo se već bavimo problemom, a to uključuje priznavanje grešaka i preuzimanje odgovornosti.
Ovaj tekst ne upire prstom u nekog posebno. Naime, namjera mi je, imajući na umu deficit informisanosti prosječnog Crnogorca o religiji, vjerovanju i, samim tim, prisutne podložnosti da prihvati razna sektaška učenja, da istaknem uz nedostatak informisanosti i nedostatak kritičnosti. Tražeći utočište za svoje duhovne potrebe kod nas postoji sklonost da se nekritički ono i pronađe u nekoj sekti, koje to koriste. Zato je dugoročno, bez sumnje, neophodna vjerska obuka, a kada pređete taj “nivo”, birajte gdje hoćete.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.