A beba plače i plače i plače ...

A beba plače i plače i plače ...

Nemoguće je razmaziti novorođenče. Svaka mrvica pažnje koju joj dajete sad, pomaže vašoj bebi da raste i razvija se.U prvim mjesecima života, vaša beba pokušava da otkrije kakav je zapravo svijet na koji je došla. Ako beba plače i vi joj tad priđete i grlite je, ljubite i igrate se s njom, ona će misliti da je ovaj svijet divno mjesto.

A u drugu ruku, ako vaša beba plače i niko ne obrati pažnju na nju ili joj se niko ne nasmješi ili je zagrli, beba će misliti da je ovaj svijet težak i okrutan.

Istraživanja pokazuju da kad roditelj brzo odgovori na plač bebe, beba generalno manje plače. Apsolutno je u redu uzeti bebu u naručje kad plače. To joj govori da je sigurna i da ste brižan roditelj koje je voli.

Zašto bebe plaču

Plakanje je bebin način komunikacije,kojim vam govori šta joj je potrebno.To je zvuk koji vas podstiče na akciju (čak i kada spavate najčvršćim snom).On može pokrenuti majčino mlijeko kao neka vrsta magičnog daljinskog upravljača.

Vrhunac plakanja je sa šest nedjelja starosti.Ta vrsta plača će proći. Dijagram dječijeg plača vam može pomoći da eliminišete moguće uzroke plača, ali vjerovatno nećete moći zaustaviti plakanje svaki put i to će vam sigurno pasti teško. Ako niste u mogućnosti da svojoj bebi ugodite brzo i lako, podsjetite sebe da je plakanje nešto što bebe inače rade i da plač ne treba da vas navede da razmišljate o tome koliko ste dobar roditelj. Plakanje bebe nema veze s tim.

Neutješan plač

Neke bebe imaju duge napade neobjašnjivog plača, najčešće uzrokovanog kolikama (grcevima) .Neki ljudi vjeruju da se kolike javljaju zbog bola u stomaku uzrokovanog "vjetrovima" (gasovi u stomaku koji ponekad izazivaju bol u trbuhu). S druge strane, mnogi doktori sada misle da je to uobičajeno, prirodno ponašanje za neke bebe, pogotovo na kraju dugog dana.

Nedavna istraživanja govore da uzrok neutješnog plača moze biti previše stimulisanja. Plakanje može pomoći novorođenčetu da preuzme kontrolu nad svojom okolinom. To je kao da vaša beba kaže:" Dosta više! Nastaviću plakati samo da bih vas ućutkao".

Suočavanje sa neutješnim plačom

  • Smanjiti "dešavanja" oko bebe. To bi moglo da je umiri.
  • Pokušati sjediti u tišini zatamnjene sobe. Položiti bebu na stranu i ritmički joj maziti leđa (ne zaboravljajuci je okrenuti na leđa ako zaspi)
  • Neutješni plač može biti vrlo stresan za roditelje. Pokušajte staviti neke zamišljene čepiće za uši. Pustite da plač prođe pored vas i podsjećajte sebe da je sve u redu i da činite sve kako bi pomogli vašoj bebi.

Ako se osjećate isfrustrirano, bijesno, bespomoćno i potreseno i u tom trenutku niste u mogućnosti odgovarati za sigurnost bebe, trebali biste ostaviti bebu da plače na kratko dok se smirite ili pitate nekoga za pomoć. Lezite vaše novorođenče na leđa u njegov krevetac dok vi uzmete kratku pauzu.

Suočavanje sa plačom postaje lakše kad novorođenče nauči da se nosi sa svijetom koji ga okružuje. Takođe, mi postajemo eksperti u "čitanju" njihovog ponašanja. Zapamtite, niko ne poznaje vašu bebu bolje od vas, ali ako ste zabrimuti zbog bebinog plača, porazgovarajte sa vašim pedijatrom ili patronažnom sestrom.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.