Kako odabrati pravi namještaj za vaš dom?

Vjerujemo da je svaka od vas bila u prilici da oprema svoj životni prostor i tom prilikom se upustila u obilaženje salona namještaja. Prilikom obilazaka salona namještaja kod nas možemo primjetiti da cijene variraju i nerijetko određeni komadi namještaja budu značajno skuplji od nekih njima veoma sličnih, a prodavci nam stalno skreću pažnju da je namještaj od određene vrste materijala i iz tog razloga je cijena viša. O čemu treba voditi računa prilikom odabira namještaja i kakva je razlika u materijalima od kojih je namještaj izrađen razgovarali smo sa gospodinom Igorom Kalezićem iz firme DMT logistics

 

Kako odabrati pravi namještaj za vaš dom?

Kakvi se materijali najčešće koriste prilikom izrade namještaja?

Materijal koji se najčešće koristi za izradu namještaja je drvo. Ostali materijali su se mijenjali vremenom, uporedo sa tehnologijom, tako da danas na tržištu postoji veoma široka i bogata ponuda materijala od za izradu namještaja. Trenutno su na tržištu u našem regionu u ponudi pločasti materijali desetak inostranih proizvođaća, različitog kvaliteta i cijena, zato treba voditi računa prilikom odabira istih. Materijali koje DMT logistics koristi u proizvodnji su: iverica, oplemenjena iverica – univer, medijapan, furnir, radne ploče, drvo, metal i staklo.

Kakva je razlika u pojedinim materijalima za izradu namještaja?

Iverica se izrađuje od sitnih komada (iverica) različite vrste drveta (bukva, grab, lipa...) koji se međusobno spajaju sintetičkim vezivima pod pritiskom u tri sloja. Unutrašnji sloj je od krupnijih ivera, a spoljašnji slojevi su od sitnijih ivera. Ovakva iverica se još naziva i “sirova iverica” i ona kao takva nema upotrebu u proizvodnji namještaja, već zahtjeva doradu, tj. oblaganje površina, ali pojavom oplemenjenih iverica taj proces se sve rijeđe koristi.
Oplemenjena iverica ili Univer je, kao i što naziv kaže, iverica koja je oplemenjena melaminskim folijama. Folije mogu biti jednobojne ili dezeni drveta, kamena, mermera... Površina ove iverice je otporna na kiseline, ogrebotine, udarce i slično. Pored svojih dobrih osobina, ona je i veoma dekorativna i spremna je za obradu odnosno siječenje bez ikakvih posebnih priprema. Zbog toga je i cijena namještaja od ovog materijala najpovoljnija i najpopularnija. DMT logistics prilikom izrade namještaja koristi univer renomiranog svetskog proizvođača Egger koji je dostupan u preko 200 boja i dezena. Uprkos činjenici da se po kvalitetu, kako obrade tako i samog materijala, veoma razlikuje od medijapana i drveta-masiva, od ovog materijala možete dobiti izuzetno funkcionalan, kvalitetan i veoma dekorativan namještaj. Uz dobru ideju i malo mošte možete dobiti izuzetno lijepu kuhinju, spavaću sobu ili bilo koji drugi komad namještaja po pristupačnoj cijeni.  

Medijapan je srednje gusta vlaknena ploča izradjena pretežno od bukve, smreke, jele i lesa sa dodatkom polimernih smola presovanih pod velikim pritiskom. Za razliku od iverice, medijapan ima homogenu i veoma finu strukturu, tako da ima veću tvrdoću i otporniji je na vlagu. Može se obrađivati na tradicionalan način (kao drvo). Postoji sirovi medijapan i medijapan jednostrano oplemenjen bijelom folijom. U jednom i drugom slučaju Medijapan nema dekorativnu površinu tako da zahtjeva završnu obradu (farbanje, furniranje, laminiranje). Kvalitetnom obradom dobijate dugovječan komad namještaja koji, za razliku i od punog drveta-masiva, bolje podnosi većinu spoljašnjih uticaja. Da ne pominjemo tek mogućnost njegove obrade u željenom obliku i boji koju možete birati u rasponu do čak 3000 nijansi, tako da se može uklopiti u bilo koji ambijent. Vaš zadatak je da osmislite, a naš da vašu zamisao sprovedemo u stvarnost. Pored završne obrade, pečenjem i lakiranjem, koje je moguće izvesti jedino u fabričkim uslovima, nikako u garažnoj proizvodnji, medijapan se može i furnirati u raznim teksturama drveta tako da dekorativno ne zaostaje ni za drvetom-masivom, kako teksturom tako ni bojom.

Na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom odabira namještaja?

U sustini, važno je da je namještaj koji ste izabrali izrađen od kvalitetnog materijala,  ali je takođe veoma bitno da je i obrada na kvalitetnom nivou. Ponuda našeg tržišta je trenutno takva da imamo „poplavu” instant namještaja koji dolazi sa raznih djelova svijeta, a koji ne zadovoljava ni minum osnovnih standarda kvaliteta, kako materijala od kojih je izrađen tako ni obrade. Često je jeftinije jednom kupiti skuplju stvar nego dva puta neku jeftiniju.

Drugi dio razgovora sa gospodinom Kalezićem možete pročitati ovdje, a treći dio razgovora možete pročitati ovdje

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.