Zaštita ispucalih usana

Zaštita ispucalih usana

Niske temperature, hladnoća, vjetar (koji nam uskoro stižu), sunce i druge vremenske prilike mogu uticati na usne, pa čak i na vaš cijelokupan izgled. Ispucale usne mogu da bole, da svrbe, mogu da budu čak toliko oštećene da se ljušte i krvare.

Do pucanja usana dolazi kada koža prestane da zadržava vlagu. Kada koža popuca to opet smanjuje kapacitet zadržavanja vlage i taj začarani krug dovodi do hroničnog i sve težeg problema. Dakle, usne nemaju žlijezde koje bi ih održavale vlažnima i mekanima. Imaju svega malo melanina i kožnog pigmenta koji omogućavaju tamnjenje kože i to je sve.
Samo zdrave usne su lijepe i privlačne! Usne imaju najosjetljiviju kožu na našem tijelu, pa zbog toga zahtijevaju pažljivu njegu. Ukoliko ne želite da vaše usne izgledaju kao šmirgl papir, pogotovo za vrijeme  predstojećih zimskih mjeseci, treba da ih zaštite i pružite im njegu koju zaslužuju.

Za početak povećajte unos vitamina putem supelmenata, i to vitamin E, C i B kompleks kako biste ojačali imunitet. Koristite što blažu zubnu pastu, a posebno izbjegavajte one s mentom, jer one mogu pogotovo mogu da iritiraju ispucale usne.

Dobar balzam za usne je neophodan, a bilo bi dobro kad bi on u sebi sadržavao vitamin E ili aloe veru.

  • Suva usta masirajte većom količinom balzama. Neka balzam djeluje nekoliko minuta kako bi omekšao kožu. Zatim usta nježno obrišite  toplom i navlaženom vatom. Sa balzamom ćete obrisati i suve mrvice kože.
  • Balzamom usta mažite  svako jutro i veče.
  • Koristite hidratantni ruž kako bi spriječili sušenje usana tokom dana.

Ricinusovo ulje

Za hidrataciju i zaštitu usana možete da koristite ricinusovo ulje. Nosite ga sa sobom u maloj bočici i nanosite u toku  dana kada god osjetite da je potrebno. Pored ricinusovog ulja možete da koristite i nevenovo ulje, ulje jojobe, eterična ulja sandala, ulja geranija…

Prije spavanja na ispucale rubove usana nanesite neku blažu kremu, nevenovu mast ili mast od gaveza u velikom sloju. Pijte dovoljno tečnosti i izbjegavajte često oblizivanje i grickanje usana.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.