Predstavljamo vam peti portret jedne od dama iz Holivuda

Predstavljamo vam peti portret jedne od dama iz Holivuda

Meril Strip

Meri Luiz Strip (Mary Louise Streep) rođena je 22. juna 1949. u Samitu, Nju Džerzi SAD. Pradjeda njenog oca doselio se u Sjedinjene Države iz grada Lofenaua u Njemačkoj. Po dolasku u SAD, dotadašnje prezime Štreb (Streeb) je promijenio u Strip (Streep).

Pohađala je vjersku školu „Bernards“, a diplomirala je glumu 1971. na koledžu „Vasar“. Tu je privukla pažnju glumice Džin Artur,  koja joj je povremeno davala savjete i instrukcije. Nekoliko godina kasnije magistrirala je umjetnost na Univerzitetu „Jejl“. Za vrijeme školovanja na Jejlu dobila je i prve uloge: glumila je Helenu u predstavi "San ljetnje noći", a potom osamdesetogodišnju nepokretnu ženu u kolicima.

Nakon diplomiranja na Jejlu, nastupila je u nekoliko njujorških predstava kao što su „Henri Peti“ i „Ukroćena goropad“, gdje joj je partner bio Raul Hulija. U predstavi „Mjera za mjeru“ igrala je pored Džona Kazalea sa kojim se ubrzo vjerila. Nastupila je i na Brodveju u komediji „Srećan kraj“ po djelu Bertolta Brehta. Godine 1976. počela je da se interesuje za dobijanje filmskih uloga. Na kastingu za film „King Kong“  reditelj filma je, ugledavši Stripovu, na italijanskom rekao: „Zašto ste mi doveli ovo stvorenje? Ružna je!“, ali je bio vrlo iznenađen kada mu je Meril odgovorila na tečnom italijanskom.

Njena prva filmska uloga bila je u drami „Džulija“ Freda Zinemana. Radilo se o maloj ulozi, ali za nju vrlo značajnoj.

Komercijalni i kritički uspjeh došao je s ulogama u filmovima "Lovac na jelene" s Robertom De Nirom i "Kramer protiv Kramera" s Dustinom Hoffmanom, za koji je dobila svog prvog Oscara. U karijeri je dobila dva Oscara, šest Zlatnih globusa, nagradu Grammy i BAFTA nagradu. Drži rekord po broju nominacija za Oscara s njih 14. Streep se smatra jednom od najcjenjenijih i najtalentovanijih glumica svih vremena. Jedna je od rijetkih glumaca koji su dobili sve tri najvažnije filmske nagrade (Oscar, Zlatni globus i Nagradu udruženja filmskih glumaca).

Dobitnik je dva Emija za najbolju glumicu u seriji. Godine 1998, dobila je svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih, a 2004. Nagradu za životno djelo od Američkog filmskog instituta. Dobitnik je počasne filmske nagrade „Cezar“, koju dodjeljuje francuska Akademija filmske umjetnosti. Dobila je počasni doktorat Univerziteta Prinston 2009. godine, a već 2010-e za doktora umjetnosti proglasio je i Harvard.

Izvor informacija: Vikipedija

 

U organizaciji marketing agencije Incognito, a u saradnji sa umjetnikom Vladanom Boškovićem, PUB-om Montevideo i uz podršku portala Žena Sam Ja, pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom „Jedna sigurna godina za Sigurnu žensku kuću".

Tokom akcije, koja će trajati godinu dana, biće otvorene tri izložbe slika na kojima će, pored zvijezda Holivuda, biti predstavljeni portreti žena iz javnog života Crne Gore iz oblasti medija, politike, muzike, filma, sporta...

Akcija je zvanično započela 11. januara, otvaranjem izložbe „Zvijezde Holivuda u Montevideu". Više informacija o sedam holivudskih zvijezda koje će do 18. januara «boraviti» u Montevideu moći ćete da pročitate na stranicama portala, gdje ćemo svakog ponedjeljka objavljivati priču o jednoj od njih.

Fotografije svih portreta koji su na prodaji biće dostupne u rubrici Životni stil tokom cijelog trajanja akcije. Ukoliko želite kupiti neki od portreta, sve informacije možete dobiti pozivom na broj telefona (020) 665 218 ili na e-mail office@incognito.co.me,  a početna cijena portreta je 200 eura.

Kompletan prihod od prodaje 33 portreta, koji će biti predstavljeni i na završnoj izložbi početkom sljedeće godine, ići će na račun Sigurne ženske kuće i biće iskorišten za plaćanje režija  i opremanje prostora u kome je smješteno sklonište za žrtve porodičnog nasilja.

Pozivamo vas da, ukoliko ste u mogućnosti, kupite jedan od portreta i na taj način nam pomognete da prikupimo dovoljno sredstava za jednu sigurnu godinu Sigurne ženske kuće.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.