Kako da promijenite izgled zuba bez operacije?

Svjedoci smo da danas svako može da ima prelijep osmijeh i blistavo bijele zube. Dentalna medicina je napredovala do neslućenih razmjera pa se sa lakoćom mijenja čitava konstrukcija zuba, sve sa vještačkim korenom uz pomoć zubnog implantata.

Kako da promijenite izgled zuba bez operacije?

Napredak u dentalnoj protetici je iznedrio i najbolje sredstvo za estetsko uljepšavanje zuba – vinire tj. fasete.

Šta su to fasete? Kada se koriste? Da li mogu da štete zubima?

Viniri za zube – protetska nadoknada za estetsku korekciju zuba

Jedna od najnovijih stomatoloških tehnika za uljepšavanje osmijeha jesu fasete, ljuspice ili kako su najpoznatije kao - viniri za zube. Sve su to isti nazivi za protetičku nadoknadu od tankog materijala koji se postavlja na prednju stanu zuba zbog čega on dobija sasvim drugačiji izgled i boju.

„Hollywood smile“ se temelji i na upotrebi faseta za estetski ljepše zube koji su neuporedivo bjelji i bez ikakvih nesavršenosti.

Ovo je tehnika koja je idealna za zube nepravilnog oblika, nejednake boje, oštećenja, tamno prebojenih zuba… Tehnikom koja je laka i jednostavna se stavljaju viniri za zube, a pacijent bez ikakvih većih intervencija dobija potpuno drugačiji izgled svog osmijeha.

Kako se postavljanju fasete?

Stomatolog će provjeriti da li su zubi zdravi i bez oštećenja da bi se bezbjedno stavili viniri za zube. Velike plombe, veliki lomovi ili kada postoji nepravilan zagrižaj su indikacije kada se fasete ne preporučuju, a svi drugi slučajevi su i te kako dobrodošli za postavljanje.

Teoretski, i u ovim slučajevima je moguće postaviti vinir, ali je zub već ugrožen pa bi tanka ljuspica sa spoljne strane samo doprinijela pucanju i nestabilnosti. To znači da stomatolog ima za cilj da kreira jednake, blistavo bijele zube koje fasete neće ugroziti već donijeti samo korist.

Sljedeći korak je da se uzme otisak zuba i da se na osnovu postojećeg oblika rade ljuspice, ali po želji klijenta i preporuci protetičara. Važno je da se na kraju dobije transformacija koja će izgledati zdravo i prirodno.

Po potrebi zubi se blago bruse i stomatolog postavlja privremene fasete dok se ne urade konačni modeli. Oni će se zacementirati za zub i postati trajan dio zubnog niza.

Za razliku od drugih protetičkih postupaka, viniri se stavljaju samo na zdrave zube sa njihove prednje strane i traju između 5 i 10 godina.

Viniri – cijena i koji model odabrati?

Kada su u pitanju fasete, cijena zavisi od vrste koja se postavlja.

Kompozitne fasete su jeftinije, nemaju dug rok trajanja i najčešće su samo prelazno rješenje do keramičkih vinira.

Keramički viniri su ti koji traju i do 10 godina, ne mijenjanju se i pokazali su se kao bolji izbor u većini situacija. Zbog svojih karakteristika ovo je skuplji model, ali duže vremena neće zahtijevati zamjenu i neće se mijenjati pod uticajem hrane ili pića.

Ipak, odabir će zavisiti od odluke pacijenta, ali je dobro konsultovati se i sa stomatološkom ordinacijom prije konačne odluke.

Zdravi zubi su ukras osmijeha, ali se njihova pozicija, oblik i boja ne mogu mijenjati. Zbog toga su stručnjaci smislili rješenje kojim se jedan zub ili više njih trasformiše da da to ne zahtijeva komplikovane procedure ili operaciju.

Posjetite stomatologa i raspitajte se o vinirima za zube i da li ste dobar kandidat za ugradnju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.