Maldivi: kratak vodič za pravi odmor na rajskoj destinaciji

Maldivi su jedna od najljepših, najluksuznijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu. Riječ je o ostrvskoj državi Indijskog okeana, koja se nalazi u južnom dijelu Azije. Glavni grad Republike Maldivi je Male i u njemu se nalazi internacionalni aerodrom na koji se slijeće prilikom dolaska. 

Maldivi: kratak vodič za pravi odmor na rajskoj destinaciji

Maldivi se sastoje od 1.200 ostrva na 26 atola i svaki rizort je smješten na sopstvenom ostrvu. Ono zbog čega su Maldivi favorit među dalekim destinacijama definitivno su tirkizno plava boja vode, bijele peščane plaže i luksuzna odmarališta.

Da li su Maldivi mjesto za vas?

Maldivi su destinacija koja nudi pasivniji tip odmora. To ne znači da će vam tamo biti dosadno, jer to na Maldivima nije moguće, već da se skoro cio odmor zasniva na kupanju, sunčanju, odmaranju, leškarenju. Ako ste tip osobe kojoj je upravo to potrebno i koja želi da napuni baterije za dalje životne aktivnosti, onda je ovo destinacija za vas. Takođe, maldivska ostrva mogu biti odlično utočište da porodično pobjegnete od gradske vreve ili da sa prijateljima isplanirate odmor iz snova. Najzad, ako želite prosidbu ili medeni mjesec iz snova, definitivno nema romantičnijeg mjesta od ovog. Brojne dame izgovorile su sudbonosno “Da!” na maldivskim plažama, uz čarobne zalaske sunca ili romantične intimne večere. Ova destinacija je popularna kao mjesto ljubavi, te brojni hoteli stoje na raspolaganju za organizaciju proslava ovog tipa.

Stigli ste na Maldive – gdje sada?

Kada najzad doputujete na Maldive, sletjećete na internacionalni aerodrom koji se nalazi u prijestonici Male. U ovom gradu čekate transfer i putujete dalje do izabranog rizorta. Transfer usluge se mogu obaviti hidroavionom, unutrašnjim letom ili brzim brodom, a birate ih u zavisnosti od toga gdje ste rezervisali hotel. Zbog razbacanosti ostrva najbrža i najpraktičnija je usluga hidroavionom. Istina da je ovo najskuplji vid transfera, ali pruža jedinstvenu priliku da doživite ljepotu maldivskih utopijskih ostrva iz sasvim drugog ugla. Ne zaboravite da fotografišete koralne grebene, tirkizne lagune i druge nestvarne prizore.

Dok čekate transfer, obiđite grad Male

Željno iščekujući da započnu svoj odmor, brojni turisti samo bace pogled na ovaj gradić, dok čekaju svoj transfer ili na putu do rizorta. Iako nema plažu i rajske prizore, Male je atrakcija sam po sebi i i te kako ima šta da ponudi. Prije svega, riječ je o  političkom, ekonomskom i trgovinskom centru Maldiva. Kao takav, Male je najbolja prilika da se turisti upoznaju sa maldivskom kulturom, običajima i mentalitetom stanovništva iz drugog ugla, daleko od luksuznih odmarališta. Grad broji oko 105.000 stanovnika i odiše posebnom toplinom i energijom, ne ostavljajući  nikoga ravnodušnim. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, ribolovom ili brodarstvom, a na svakom koraku se mogu osjetiti mirisi, zvukovi i boje lokalne riblje pijace. Od važnijih znamenitosti grada vrijedi pomenuti Nacionalni muzej, koji je smješten u nekadašnjoj Sultanovoj palati, Old Friday džamiju (Hukuru Miskiiy) iz 17. vijeka i Nacionalnu umjetničku galeriju.

Ukoliko imate nekoliko sati pauze do leta ili transfera nemojte propustiti priliku da ponesete lijepo i prijatno iskustvo iz grada Male.

Vile na Maldivima – smještaj koji daje najpotpuniji doživljaj

Na Maldivima se svi hoteli nalaze na svojim privatnim ostrvima. Postoje dva tipa smještaja: klasični hoteli ili kuće na naseljenim ostrvima i rizorti koji se prostiru na čitavom privatnom ostrvu. Kada je riječ o rizortima postoji nekoliko tipova smještaja, a za koji god da se odlučite, nećete pogriješiti. Dobar izbor mogu biti vile na samoj plaži, sa bazenom i džakuzijem, ili bez njih. Njihova prednost je u tome što vas samo nekoliko koraka dijeli od okeana i što imate mogućnost da uživate u privatnom kupanju. Još bolju i luksuzniju mogućnost pružaju vile na vodi. To su sve one predivne kućice na slikama koje kruže internetom kada ukucamo riječ Maldivi. Izbor ovog tipa smještaja omogućuje neposredni doživljaj ostrvske ljepote i direktni pristup sa terase tirkiznoj vodi. U najluksuznijim hotelima ovakav tip vila može imati dodatne pogodnosti u vidu bazena ili tobogana, što garantuje nezaboravnu zabavu. Najzad, ljubiteljima adrenalinskih doživljaja, podvodni tip vile ili vile na vodi sa staklenim podom, mogu predstavljati pravo uživanje. To je jedinstvena prilika da posmatrate morski svijet iz svoje sobe. Konkretan spisak hotela sa cijenamma možete pronaći na sajtu neke od agencija.

U koje doba godine putovati na Maldive?

Maldivi su jedna od rijetkih destinacija na koju možete otputovati kad god želite. Turisti se smjenjuju tokom sva četiri godišnja doba, a najviše od novembra do aprila, jer tada zvanično traje suvi monsun. Za period od aprila do septembra karakteristične su povremene kratkotrajne kiše, jer tada vlada vlažni monsun. Međutim, klima ne treba da vas brine niti da utiče na vašu odluku, zato što za monsunsku klimu nisu tipične oluje, provale oblaka i druge vremenske nepogode. Prije nego što otputujete na ovu destinaciju pomirite se s tim da je smjena sunca i kiše nešto sasvim karakteristično za Maldive, ali da se temperatura vazuha ne spušta ispod 30 stepeni. Iako se ova destinacija može posjetiti tokom cijele godine, jedini period godine na koji bi trebalo upozoriti jesu novogodišnji praznici. Naime, cijene avio-karte, transfera do rizorta, kao i hotelskog smještaja su znatno skuplje nego inače. U nekim hotelima se čak insistira na doplati za novogodišnju noć.

Zabava na Maldivima

Ukoliko ne želite da vam svi dani budu isti i da se zasnivaju samo na kupanju i sunčanju, onda vam na raspolaganju stoji niz zabavnih sadržaja. Ukoliko ste sportski tip predlažemo vam neki od sportova na vodi, tenis ili odbojku, ali ako vas sport ne zanima toliko, budite pravi radoznali istraživač. Možda niste znali, ali ovdje se nalazi jedna od najljepših biciklističkih staza na svijetu, te eto ideje da iznajmite bicikl i obiđete ostrvo. Hranjenje raža i ajkula može biti poseban doživljaj na Maldivima. Sva ostrva učestvuju u očuvanju biljnog i životinjskog svijeta, te ovo može biti humana, a istovremeno i zabavna aktivnost. Ako želite potpunije da upoznate morsko životinjsko carstvo, aktivnosti koje predlažemo su: ronjenje, plivanje sa kit-ajkulama, druženje sa delfinima, vožnja kajaka, glisera i niz drugih. Ako želite da imate najposebniju uspomenu sa Maldiva, posjetite ostrvo Vadu (Vaadhoo) i doživite prizor iz bajke. Ovdje se, u noćima bez mjesečine, plaže pretvaraju u zvjezdano nebo i sijaju neonskim sjajem. Ako se pitate kako je to moguće, za ovaj fenomen zaslužni su bioluminiscentni fitoplanktoni, tj. vodeni mikroorganizmi koji reaguju na kiseonik tako što oslobađaju fluorescentnu svjetlost. Ovo je definitivno dokaz da je priroda toliko božanstvene Maldive nagradila dodatnom ljepotom. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.