Dječiji problemi imaju rješenje!

Savjetodavna linija za djecu “Povjerljivi telefon”

Sva djeca imaju svakodnevne, male i velike, probleme. Problemi nekada nastanu zbog promjena u djetetovom rastu i razvoju: problemi u ponašanju, učenju, međuljudskim odnosima, kontroli osjećanja, problemi vezani za izgled, ishranu, spavanje, navike, druženje, seksualnost, zavisnost.

Dječiji problemi imaju rješenje!

Porodična situacija je nekad uzrok djetetovih problema: odnos između djeteta i roditelja, svađe između braće i sestara, kažnjavanje, roditeljske svađe, razvod, teškoće poslije razvoda. Stanje u društvu takođe utiče na pojavu problema kod djeteta: siromaštvo, nezaposlenost, nesigurnost, nezadovoljstvo, pravila ponašanja, društvene vrijednosti, porast nasilja, vršnjačko nasilje, elektronsko nasilje. Navedeni događaji, periodi ili situacije mogu da iznenade, zbune, uplaše djecu, zbog čega se djeca ne snalaze u rješavanju problema. Nekada se u tome ne snalaze ni njihovi roditelji i drugi odrasli. Zatražili bi pomoć kad bi znali gdje, kako i od koga.

Iz tog razloga, NVO ''Djeca prije svega'' iz Podgorice je, u okviru projekta »Ka novim socijalnim servisima za djecu«, koji finansijski podržava Evropska Unija, pokrenula savjetodavnu liniju za djecu »Povjerljivi telefon« koji je zainteresovanima dostupna svakog radnog dana od 16 do 19 sati.

»Povjerljivi telefon« 080 081 550 poziva se s fiksnog broja, poziv je besplatan. Na Forumu se mogu anonimno postavljati pitanja, na koja se dobija naš odgovor u naredna dva dana. Sva pitanja i odgovori će se objavljivati na Forumu tako da ih mogu pročitati svi posjetioci Foruma. Na takav način rješenje za svoje probleme mogu pronaći i djeca koja se ne usuđuju da sama postavljaju pitanja.

Kako pomaže »Povjerljivi telefon«?
Na Savjetodavnoj liniji rade mladi profesionalci i studenti socijalnog rada i psihologije – volonteri, koji su obučeni za savjetovanje djece putem telefona i interneta.

O čemu dijete može razgovarati na »Povjerljivom telefonu«

 • problemima koje ima sam sa sobom
 • problemima koje ima sa svojom porodicom
 • problemima koje ima u školi
 • problemima koje ima s drugim ljudima (djecom, vršnjacima)

Kad dijete pozove/kontaktira »Povjerljivi telefon«, može računati

 • na povjerljivost i anonimnost (ne treba da daje podatke o sebi i svojoj porodici, razgovor se vodi samo o onome zbog čega se obraća, sve odluke donosi dijete, »Povjerljivi telefon« poštuje sve djetetove odluke)
 • da će biti saslušano
 • da će ga razumjeti i olakšati da govori o problemu u kojem se našao/la
 • na besplatan savjet, pomoć, podršku, odgovor

Adresa i kontakti
Povjerljivi telefon: 080 081 550
Mail adresa:child@t-com.me
Web adresa: www.djecaps.me
Forum: http://www.djecaps.me/me/pocetna/forum.html

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.