Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Učenje djece na tutu često kod roditelja izaziva veliku napetost. Mnogi to vide kao neko takmičenje – što se ranije njihovo dijete nauči na tutu, smatraju da je pametnije, a oni bolji roditelji. Ovo je naravno potpuna besmislica! Ako pokušavate dijete naučiti na tutu prije nego je on ili ona spremna, to je izvrstan recept za frustracije i traumatizovanje djece.

Sve se dešava u svoje vrijeme. Što se manje borite protiv toga, to bolje za vas i vaše dijete. Vaše će dijete biti spremno za to jednog dana i tada će čitav proces biti mnogo lakši i manje stresan. Ne upoređujte svoje dijete sa komšijinim djetetom. To ništa ne dokazuje!

Svako dijete je drugačije i u tome i jeste čar. Naučite to da cijenite. Većina  djece počne učiti na tutu oko druge ili treće godine, iako ima izuzetaka koji  to savladaju već sa 20 mjeseci. Dječacima po pravilu treba duže da nauče da idu na tutu nego djevojčicama. Skoro sva djeca nauče sama ići u WC do četvrte godine, iako se mokrenje u krevet može nastaviti i do pete godine kod otprilike 10% djece. Nema potrebe da žurite sa tim, jer bi se mogli suočiti sa drugim težim problemima. 

Bez obzira na to, morate se potruditi da pripremite dijete na tutu. Evo nekoliko znakova koji će vam pokazati da je dijete spremno  i kako da im pomognete u navikavanju.

1. Prije nego što počnete navikavati dijete na tutu, važno je da upoznate dijete sa dijelovima tijela, njihovim funkcijama i nazivom koji ćete koristiti za obavljanje nužde (najčešće “pipi” ili “kaka”).

2. Iako se neki protive ovom, nije loše da dijete vidi roditelja, po mogućnosti istog pola, kako koristi WC. Na taj način će dijete shvatiti da je to nešto prirodno, a neće, kako neki tvrde, traumatizovati dijete. Pričajte o tome kao o stvari koju rade odrasli. Ovo će pripremiti vaše dijete prvo na tutu, a zatim i na veliki WC i  pomoći u učenju jer sva djeca žele raditi ono što rade odrasli. Možete dozvoliti djetetu da pusti vodu da se navikne na cijeli proces. 

3. Kako se približava vrijeme za učenje na tutu, izvadite je napolje i ostavite je na vidnom mjestu. Onda kažite djetetu šta je to i za šta služi. Ali nemojte ga siliti odmah da sjedne. Samo mu recite za početak da će je koristiti jednog dana. 

Potražite slijedeće znakove spremnosti:

1. Kako bi pomogli djetetu da vam kaže da li je suvo ili mokro, možete pokazati pelenu čim se popiški. Da učvrstite ideju kako je lijepo biti čist i suv, što prije promijenite pelenu, bez obzira da li ste to sami primjetili ili vam je dijete reklo. Isto tako pohvalite dijete kad vam kaže da mu trebate promijeniti pelenu.

2.  U početku, djeci je teško fizički podnijeti sjedenje na tuti. Nisu stabilni i mogu pasti s nje. Takođe  ne dobijaju dovoljno upozorenja da bi im se mogla dogoditi nezgoda, što može dovesti do frustracije prilikom odlaska u kupatilo i skidanja odjeće. Ako vam se to dešava, bolje da pričekate još koji mjesec. 

3. Može li pratiti vaša uputstva i instrukcije? Može li vas na primjer poslušati i uzeti list toaletnog papira i baciti ga u WC? Ako ne može ili ako tvrdoglavo odbija, tada prvo trebate riješiti taj problem. 

4. Da li ste primjetili znakove kontrole mjehura i crijeva? Na primjer, da li dijete redovno obavlja veliku nuždu u isto vrijeme? Da li mu je stolica čvrsta i uredna? Može li ostati suvo nekoliko sati i budi li se suvo nakon spavanja?  Ako ne može, još nije u stanju dovoljno dugo izdržati da stigne do WC-a. S druge strane, ne dozvolite da se dijete napreže ili osjeća bol dok se pokušava suzdržati jer to može dovesti do cijelog niza problema kojih ćete se teško riješiti.

5. Kao dio pripreme za navikavanje na tutu, uklonite vašem djetetu sve negativne primisli o tutui. Neka se djeca boje puštanja vode ili da će upasti u WC. Prije svega morate to da riješite. Vaše se dijete treba radovati danu kada će savladati odlazak na WC poput odraslih.

Ako želite sami inicirati učenje, ostavite djetetu pelenu, ali počnite ga u određenim intervalima stavljati na tutu i ostavite ga da malo sjedi, čak i ako ne obavi nuždu. Ovo radite nekoliko sedmica i većina djece tada sama počne tražiti da ide u WC, a nuždu koju su do sada obavljali u pelene,  obavljaju u tutu. Nemojte se obeshrabriti ako ovo ne profunkcioniše odmah, jednostavno se vratite nazad na pelene. To znači da dijete još nije spremno i moraćete još sačekati. Ako stvarno imate sreće, možda imate jedno od djece koje jednostavno odbija nositi pelene i želi obaviti nuždu u tutu. Budite spremni na povremene nezgode na početku. Često se dešava da napravite jedan korak naprijed, dva koraka unazad. Baš kada pomislite da ste vi i tuta pobijedili, dijete odjednom počne opet tražiti pelenu. To nije neuobičajeno i ako stvarno insistira na peleni, stavite mu opet i počnite ponovo kroz dan-dva pitajući dijete da li želi opet na tutu. Samo nemojte prisiljavati dijete, ako ono samo nije spremno.

Ako ste dobro obavili sve pripreme, nećete imati prevelikih poteškoća sa navikavanjem djeteta na tutu. Upamtite da morate nagrađivati djetetov uspjeh, ali ga ne smijete kažnjavati za neuspjeh.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.