14 iznenađujućih upotreba sirćeta

I ranije smo pisali o sirćetu i njegovoj širokoj upotrebi u domaćinstvu. Ovog puta vam predstavljamo još 14 iznenađujućih upotreba ove popularne namirnice.

14 iznenađujućih upotreba sirćeta

Zaboravite na peglu
Ukoliko ne želite da peglate stvari, nakon pranja, dok su još uvijek mokre, poprskajte ih ra rastvorom sirćeta i vode. Nakon toga, odložite stvari sa strane i sačekajte da se osuše.


Regenerator

Pomiješajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 bjelanca. Utrljajte to u korijen kose, stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu, sačekajte 30 minuta, a zatim isperite. Vaša kosa će nakon ovog tretmana biti mekša i zdravija.


Tonik za lice

Miks od jedne kašike jabukovog sirćeta i dvije šolje vode možete koristiti kao tonik za zatezanje i čišćenje kože. Tonik nanosite svakodnevno tuferima i vaša koža će biti dubinski očišćena.


Manikir

Najbolji način da uradite manikir kod kuće jeste da potopite prste u sirće pet minuta, a zatim pustite da se osuši prije nego što počnete da lakirate nokte. Sirće će ukloniti površinske oštećene slojeve i učiniti vaše nokte sjajnijim i glatkim.


Ispiranje usta

Koristite jabukovo sirće kao tečnost za ispiranje usta: rastvorite 1 kašičicu soli u čašu tople vode i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta.


Zaštita od hlora

Ukoliko imate farbanu kosu i želite da zaštitite boju od hlora prilikom odlaska na bazen, nanesite sirće na kosu i držite 15 minuta prije ronjenja.


Ublažavanje bola

Suvu i upaljenu ranu možete brže izliječiti utapakvanjem bijelog sirćeta, tri puta dnevno. Tako ćete ublažiti bol i oticanje.


Ujedi komaraca i opekotine od sunca

Ublažite ujede komaraca ili opekotine od sunca nježnim utapkavanjem bijelog ili jabukovog sirćeta na bolno mjesto.


Modrice

Spriječite pojavljivanje crnih modrica potapanjem pamučne gaze u jabukovo sirće, a zatim stavljanjem natopljene gaze na povrijeđeno mjesto sat vremena (da odstoji).


Čišćenje obuće

Uklonite mrlje i fleke sa zimske obuće tako što ćete pomiješati sirće i vodu i peškirom nanijeti na obuću. Nakon čišćenja, cipelu pređite imalinom.


Protiv peruti

Izliječite perut i tretirajte suvu kosu utrljavanjem jabukovog sirćeta u kombinaciji sa vodom, u proporcijama 50% prema 50%, a zatim isperite.


Omekšivač kože

Omekšajte kožu jabukovim sirćetom tako što ćete u vodu pripreljenu za kupku sipati jednu šolju sirćeta.


Učvršćivač boje

Spriječite ispiranje farbane kose rastvorom jedne čaše bijelog sirćeta i čaše hladne vode kako biste učvrstili boju.


Srebrni nakit

Očuvajte srebrni nakit tako što ćete ga potopiti u šolji do pola napunjenom rastvorom bijelog sirćeta i sode bikarbone, a zatim ga isperite i osušite.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.