Napravite sniježno bijele ukrase od tijesta

Piše: Ivana Matijevac

Od svega par kuhinjskih sastojaka napravite praznične dekoracije i njima ukrasite jelku, poklone ili mogu poslužiti kod dekorisanja stola.

Napravite sniježno bijele ukrase od tijesta

Korak 1: Potrebno

Sastojci za smjesu: soda bikarbona, škrobno brašno i voda. Potreban pribor: lonac, valjak za tijesto, pečati ili razni predmeti sa reljefnom teksturom, modlice za kolače, ukrasne vrpce

Korak 2: Napravite smjesu

Pomješajte 60 g škrobnog brašna, 120 g sode bikarbone i 170 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuvajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike je konzistencije guste kaše ili griza. Maknite sa vatre, pokrijete vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Vlažna krpa će spriječiti da se smjesa osuši dok se hladi.

Korak 3: Umijesite tijesto

Nakon što se smjesa ohladila, potrebno ju je rukama izmjesiti u glatko tijesto. Na podlogu možete posipati škrobnog brašna, da se smjesa ne lijepi za podlogu dok je mjesite i valjate. Ako je smjesa ispala premekana, dodajte još škrobnog brašna.


Korak 4: Izvaljajte tijesto

Tijesto izvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i izrežite oblike pomoću modlica za kolače.

Korak 5: Dekorišite ukrase

Površinu ukrasa možete ostaviti glatkom ili je ukrasiti. Za ukrašavanje mogu poslužiti pečati, čipka, tkanina...što god vam dođe pod ruku.

Korak 6: Probušite rupicu

Sa čačkalicom probušite rupicu dok je smjesa još mekana, kako biste kasnije mogli provući vrpcu za vješanje.

Korak 7: Sušenje

Ukrase možete ostaviti da se osuše na vazduhu ili možete zagrijati pećnicu i staviti ih da se peku uz upaljen ventilator na pećnici. Ako nemate ventilator na pećnici, ostavite vrata pećnice malo otvorena, tako da vazduh može stujati i da se ukrasi suše, a ne peku. Kada su ukrasi suvi, provucite ukrasne vrpce i spremni su za korištenje.

iskonstrukcije.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.