Probava kao pouzdan znak da nešto nije u redu s vašim zdravljem

Probava kao pouzdan znak da nešto nije u redu s vašim zdravljem

Probava je od ogromne važnosti za zdravlje organizma, pa je jedno od prvih pitanja doktora na svakom pregledu vezano za nju.

To nije bez razloga - izbacivanje viška štetnih tvari iz organizma funkcija je bez koje je nemoguće živjeti.

Broj odlazaka u WC

Ritam probave je individualna stvar, a stručnjaci naglašavaju da se normalnim smatraju odlasci u toalet od tri puta na dan do jednom u tri dana.

Sve više od toga znak je ubrzanog metabolizma i akutne bolesti poput virusne infekcije, bolesti probavnog trakta poput ulceroznog kolitisa, Chrona ili celijakije, ili pak hormonalnog poremećaja poput hipertireoze (preteranog rada štitne žlezde).

S druge strane, probava koja je neredovna ili usporena najčešće je znak usporenosti metabolizma u stanjima poput hipotireoze (smanjenog rada štitne žlijezde), neadekvatne ishrane, dijabetesa, a može biti i posledica brojnih lekova (za pritisak, gorušicu, antidepresivi).

Prosječan čovjek obavlja veliku nuždu jednom dnevno.

Zatvor

Konstipacija se definiše kao rijetko (manje od 3 stolice nedeljno) i neredovno pražnjenje debelog crijeva. Dijagnoza se postavlja i subjektivnim simptomima tvrdih stolica ili pojačanog naprezanja (napor tokom više od 25 odsto vremena izbacivanja stolice) i osjećaja nedovoljnog pražnjenja crijeva.

Ne smije se zaboraviti da, kao naizgled benigno stanje, zatvor može biti simptom ozbiljnijih medicinskih problema, kao što su karcinom debelog crijeva, vezivanje crijeva ili upalna bolest crijeva.

Vrijeme odlaska u WC

Većina ljudi bi se složila da je najbolje vrijeme za odlazak u WC u onom trenutku kad za to osjete potrebu. Ipak, postoji idealan vremenski okvir za to, tvrdi dr. Kenet Koh.

On je otkrio da je jutarnja stolica indikator zdravlja organizma - preciznije, odmah nakon ustajanja. To ima veze s tim da tanko i debelo crijevo rade "prekovremeno" dok spavamo, a ujutro bi trebalo da imamo prirodni nadražaj za odlazak u WC.

Boja stolice

Boja stolice varira u zavisnosti od ishrane, a normalnom bojom smatra se smeđa zbog sastava stolice. Ako stolica na jedan dan promijeni boju, to najčešće nije zabrinjavajuće, ali ako to traje duže - obratite se ljekaru.

Zabrinjavajuća je crvena stolica, jer ona otkriva krvarenje u donjem dijelu probavnog sistema (hemeroidi, rak crijeva), dok crna boja može otkriti krvarenje u gornjem (čir, rak želuca).

Zelena stolica može nastati kada je žuč prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla da promijeni boju u smeđu.

Žuta stolica može biti posljedica poremećaja žučnog mjehura, zbog čega nepravilno obrađuje žuč.

Bijela stolica može da bude znak loše apsorpcije nutrijenata, pankreatitisa i raka gušterače. Ona može biti i posljedica sluzi u stolici, koja joj daje bjeličast izgled, ali i znak da su crijeva iritirana zbog nečega.

 

alo.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.