Njega kože, najčešće greške koje pravimo

Ove preparate možda koristite svaki dan, a ne znate da mogu da vam naškode.

Njega kože, najčešće greške koje pravimo

Proizvodi za svakodnevnu njegu kože mogu da izazovu probleme sa tenom, pojavu bubuljica i alergije, i zato je važno da obratite pažnju na njihov sastav. Naročito su štetni preparati koji intenzivno mirišu, pjene za umivanje lica i kokosovo ulje, kažu ljekari.

Mirišljavi proizvodi

Supstance s kojima smo svakog dana u kontaktu, proizvodi za kožu, kosu pa i čišćenje kuće, mogu da remete hormonsku ravnotežu. Koristeći ih, unosimo toksine u tijelo i to ostavlja posledice.

U velikom broju slučajeva, bubuljice koje vam izlaze u vrijeme oko menstruacije mogu imati veze upravo sa proizvodima za njegu koje koristite.

"Vještački mirisi su glavni 'krivci' za kožne i respiratorne alergije", objašnjava za "Dejli mejl" dermatolog Rejčel Pontiljo.

Svaki put kad vidite oznaku "parfem" ili "parfimisano", čak i ako piše da je "prirodno", većina sastojaka je samo obična "hemija".

Pjenasta sredstva za umivanje

"Sastojci koji stvaraju pjenu su aktivni, i to im omogućava da fizički razdvajaju prljavštinu i ulja od kože", objašnjava ona. Iako vam ovo možda zvuči odlično, varate se pošto ovi proizvodi uklanjaju i prirodne masnoće koje koža luči, zbog čega se onda one luče još više i tako ulazite u začarani krug.

Bolji izbor su losioni za čišćenje lica, kao i micelarna voda.

Kokosovo ulje

Iako se u poslednje vrijeme kokosovo ulje preporučuje za sve i svašta, ono ne odgovara svim tipovima kože.

"Ima ljudi kojima zaista odgovara, i koriste ga za čišćenje i hidrataciju kože. Ali, ovo ulje sadrži mnogo zasićenih masnoća koje koža upija i može se desiti da vam začepi pore i izazove stvaranje bubuljica", kaže Rejčel Pontiljo.

 

mondo.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.