Greške u pripremi hrane kojima unosite bakterije u organizam

Od pranja do sjeckanja! Ove greške nikako ne biste smjeli da pravite.

Greške u pripremi hrane kojima unosite bakterije u organizam

Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvijek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije.

Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Jednako vrijedi i za morske plodove ili živinu.

Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči

Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smjeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji sa hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

Pranje mesa

Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

Hlađenje hrane prije odlaganja

Mnogi su uvjereni da je hranu prije odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne smije da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

Jela koja sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini

Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

Korišćenje marinade kao sosa

Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja prije konzumiranja.

Nedovoljno termički obrađeno meso

Dok niko ne želi da mu se servira previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da, još uvijek, sadrži opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

Nepranje ruku

Važnost pranja ruku već je dobro poznata mjera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost

Ako ste među onima koji probaju mlijeko kako bi se uvjerili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mlijeka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sječenje

Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće prije upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi sa voća mogu da se premjeste na radne površine i zaraze djelove isječenog voća ili povrća.

 

lepotaizdravlje.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.