Profesionalni savjeti za šminkanje osjetljive kože

Možda cijelog života imate osjetljivu kožu ili ste tek nedavno to shvatili. Bilo kako bilo, čak i najosjetljivija koža zaslužuje da izgleda blistavo! Naučite kako da ugodite i njegujete svoju kožu uz savjete jedne od najpoznatijih šminkerki Alison Despristr. 

Profesionalni savjeti za šminkanje osjetljive kože

Kakvo je Vaše iskustvo po pitanju osjetljive kože?

Radim s osobama čiji posao zahtijeva svakodnevno nanošenje šminke, ponekad čak i nekoliko puta dnevno. To može nepovoljno djelovati na kožu i učiniti je osjetljivom. Stoga moram jako pažljivo da biram proizvode i uzimam u obzir sve tipove kože osoba koje šminkam.

Po čemu znate da šminkate osobu s osjetljivom kožom?

Njihova koža snažnije reaguje – na dodir, kozmetičke proizvode i promjene temperature i često dobija nejednake mrlje i nepravilnosti koje utiču na kvalitet kože. Znakovi koji pokazuju da je riječ o osjetljivoj koži mogu uključivati suve ili masne mrlje, crvenilo, rozaceu, plavkaste kolutove ispod očiju ili akne.

Dok šminkam, uvijek pretpostavim da je riječ o osjetljivoj koži. To ne može da naškodi, a i na taj način mogu da budem sigurna da koža neće loše reagovati. Mislim da je briga o koži jednako bitna kao i zdrav način života – svodi se na poštovanje vlastitog tijela. Vaša je koža nezamjenjiva, stoga je u vašem interesu da je zaštitite! Isto tako primjećujem da sve više osoba koje šminkam ima osjetljivu kožu. Način života se mijenja – ljudi su pod stresom i porastao je nivo zagađenja.

Takođe, često prekidamo i mijenjamo rituale njege kože – stalno isprobavamo nove proizvode i pratimo najnovije trendove i preporuke prijateljica, a da prije toga ne provjerimo uvijek za koji je tip kože neki proizvod namijenjen, od čega se sastoji, da li je hipoalergen itd.

Osjetljivu kožu ne smatram tipom kože već zdravstvenim stanjem koje može biti trajno. Osjetljiva koža može ponovo da postane normalna ako se pravilno odnosite prema njoj.

Koji pristup primjenjujete kada šminkate model ili glumicu s jako osjetljivom kožom?

Prvo napravim tretman za osjetljivu kožu. Zatim čekam što duže da se uvjerim da je koža sve upila (za to vrijeme obično sređujem kosu) prije nego što počnem sa nanošenjem šminke. Volim da koristim podloge koje su posebno osmišljene za osjetljivu kožu. Koristim što manje proizvoda kako koža ne bi reagovala, pa šminku nanosim u vrlo tankim slojevima. Između nanošenja svakog pojedinog proizvoda pažljivo pratim reakciju kože. I naravno, pokušavam da budem nježnija nego inače.

Koji je najbolji savjet za osjetljivu kožu koji ste ikada dobili?

Nikad ne izlazi iz kuće prije nego što napraviš zaštitni tretman i zimi bez šala. Od ključne je važnosti zaštititi kožu od štetnih uticaja iz sredine (zagađenje, UV zraci, prelaz iz vrućeg u hladno, so itd.). Takođe, prvo što bi trebalo da uradite kad uveče dođete kući jeste pravilno skinuti šminku i napraviti obnavljajući tretman tako da vam se koža preko noći obnovi.

Šta biste voljeli da poručite ženama s osjetljivom kožom?

Brinite se o svojoj koži. Koristite kvalitetne proizvode i renomirane marke. Uspostavite redovnu rutinu i pridržavajte je se – pronađite ono što odgovara Vašoj koži i ne remetite rutinu prekidima i izmjenama.

 

Elle

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.