Van ciklusa ste, a imate krvarenje - pogledajte sta može da ga izazove

Kada ugledate nekoliko kapi krvi na gaćicama, ne paničite, vjerovatno nije ništa opasno, ali spremite se i krenite ljekaru - za svaki slučaj.

Van ciklusa ste, a imate krvarenje - pogledajte sta može da ga izazove

Ništa vas ne nervira tako kao kada spazite krv na gaćicama, a nisu oni dani u mjesecu. Nažalost, bez posjete ginekologu ne možete znati da li se ciklus samo poremetio ili se događa nešto drugo.

Ukoliko primijetite neregularno krvarenje, uzrok za to mogu biti neke od ovih osam stanja ili zdravstvenih problema.

Trudni ste

Oko 20 odsto žena ima lagano krvarenje tokom prvih 12 nedjelja trudnoće. Ako vam se javi neregularno krvarenje, a u reproduktivnom ste periodu, ljekari svakako žele da isključe mogućnost da je beba na putu. Krvarenje je tada slabije nego uobičajena menstruacija.

Pijete ljekove

Ukoliko pijete neka sredstva protiv zgrušavanja krvi, može se desiti da menstruacije budu obilnije i duže. I dodaci ishrani poput ginko bilobe imaju odlike razrjeđivanja krvi i mogu uticati na pojavu krvarenja. Tablete protiv začeća koje sadrže estrogen i progestin mijenjaju nivoe hormona i mogu biti krivci za krvarenje. Ako ste tek počeli da uzmate lijek i primijetili simptome, to morate prijaviti lekaru.

Nešto se dešava sa štitnom žlijezdom

Štitnjača može imati veze sa vaginalnim krvarenjem. Ako primijetite mrlje krvi, doktor će se zapitati kako vam funkcioniše štitnjača. Neaktivna štitna žlijezda može djelovati na hipofizu koja ima čitav niz uticaja na hormone, a u nekim slučajevima može se javiti krvarenje.

Polna bolest

Imate neku polno prenosivu bolest, a da to možda ni ne znate. One se često javljaju bez ikakvih simptoma. A ako primijetite krv dolje, naročito poslije seksa, možda se radi o hlamidiji ili gonoreji. Trihomonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa. A kada je cerviks upaljen, možete krvariti.

Imate spiralu

Spirala, naročito ona sa bakrom, može dovesti do krvarenja kod oko 25 odsto žena. Žene kažu da su im tada ciklusi obilniji i da duže traju. I neki drugi ulošci ili umeci mogu izazvati nasumična krvarenja prvih tri do šest mjeseci. Dobra vijest je – ako imate spiralu, ciklus može da traje kraće i da bude manje obilan. Ako vam se uložak pomjerio pa nije na pravom mjestu, možete primijetiti krv, ali već će vam biti i neudobno.

Grub seks

Krv može da se pojavi i od grubog seksa. Rezultat grubljeg odnosa može biti oštećenje prije samog otvora vagine. Ako vam to nije previše bolno i znate uzrok krvi na donjem vešu, samo od sebe će zarasti i ne trebate ljekara. Sledeći put, kontrolišite se.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici znači da imate višak androgena, muških hormona. To može biti uzrok intercikličkom krvarenju. Testosteron ometa estrogen da se ponaša kako treba. Simptomi su – dug i težak ciklus, dugi period između ciklusa ili potpuno preskakanje ciklusa.

Karcinom

Ovo je razlog zašto krvarenje između ciklusa treba ozbiljno shvatiti. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom i to je najgori scenario. Krvarenje može da se javi zbog nekog pretkancerogenog stanja ili karcinoma uterusa ili cerviksa. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, osobito HPV. Ako da, morate ginekologu na neka testiranja da biste bili sigurni.

 

net.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.