Naučnici potvrdili: Kakao podmlađuje mozak i vraća pamćenje

Flavanol iz zrnevlja biljke kakao podstiče cirkulaciju krvi u hipokampusu, dijelu mozga povezanom sa učenjem i memorijom a njegove megadoze mogu da "podmlade" sposobnost ljudskog pamćenja i za dvije decenije!

Naučnici potvrdili: Kakao podmlađuje mozak i vraća pamćenje

Čokolada i topli kakao umjesto pilula? Ko ne bi poželio takvu kombinaciju?

Premda nam nova studija objavljena 26. oktobra 2014. godine u časopisu "Nature Neuroscience" ukazuje da bismo odmah mogli da naručimo i jedno i drugo, ipak treba sačekati da naučnici riješe pitanje - kako uzeti 900 miligrama flavanola dnevno koliko je potrebno da ovaj antioksidant pomogne mozgu da obnovi sposobnost pamćenja.

Naime, utvrđeno je da flavanol podstiče cirkulaciju krvi u hipokamusu - što je područje mozga povezano sa učenjem i memorijom. U ispitivanju su učestvovali pacijenti starosti između 50 i 65 godina, a jednoj grupi je prepisana megadoza flavonala - 900 miligrama. Pokazalo se da su već tri mjeseca kasnije imali bolje rezultate na testu za demenciju nego kontrolna grupa, kojoj je prepisano samo po 10 miligrama flavonala dnevno.

Prema riječima dr Skota Smita, autora istraživanja, to nikako ne znači da svi sad treba da navalimo na čokoladu i jedemo je u ogromnim količinama. Međutim, rezultati istraživanja su toliko ohrabrujući da će stručnjaci sigurno pokušati da nađu način da se flavonal konzumira - u ovoj studiji on je pripremljen u obliku specijalnog napitka.

Izvor: Lisa

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.