Da li znate kako se pobjeđuje stres?

Život bez stresa je skoro pa nemoguć. Međutim, život u kojem se mnogo stresa izbegne i ne osjeti „na svojoj koži“ je veoma moguć.

Da li znate kako se pobjeđuje stres?

Stres je postao jedan od glavnih pratilaca svake osobe. Kroz poslovni dan, boravak u domu, odlazak na odmor, odlazak u restoran i tako dalje. Ne postoji situacija ili trenutak u kojem nećete osjetiti određenu nervozu, napetost, neprijatnost, a u stvari sve su to manji ili veći stresovi.

Svaki od njih, pa i najmanji sres, utiču pogubno po mentalno i fizičko zdravlje. Nije istina da ono što ne ubije ono ojača. Ono ustvari slabi, dok ne dođe do one dobro poznate tačke pucanja, kada se osoba ponese neočekivano kroz svoje ponašanje, postupke ili dok se sav taj nagomilani stres ne ispolji na nekoj od fizičkih bolesti. I obolijevanje je možda i češći oblik ispoljavanja stresa. Od najjednostavnijih bolesti do veoma teških i skoro neizrečivih bolesti.

Zato je važno svoj život uzeti u svoje ruke i naučiti kontrolu svega što se dešava, a šta utiče na vaše mentalno zdravlje. I nije važno da znate da pobijedite stres, već da znate da se izborite sa njim prije nego napravi bilo kakvu štetu vašem tijelu ili umu.

Budite iskreni prema sebi

Prvi korak ka svakom ozdravljenju je iskrenost prema samom sebi.

Stres je često u samom čovjeku. Mnogo napetosti, nervoze i problema proizilazi upravo iz glave, jer osoba nije spremna da sebi prizna nešto, da je nešto tišti, smeta, ometa... Zato budite iskreni prema sebi, priznajte sebi istinu.

Na taj način nećete samo „olakšati duši“, već ćete se riješiti jednog jako lošeg i napornog osjećaja, a to je nemir. Bez osjećaja nemira u sebi vi ste već na pola puta do ljepšeg i nasmijanijeg života.

Ne može sve i odmah

U ljudskoj prirodi je brzopletost i nestrpljenje. Samim tim se započinju odjednom poslovi, biju se bitke na više frontova, jednostavno rečeno, a to dovodi do prekomjerne nervoze, nedostatka vremena, stvaranja panike, a tu je logično i stres koji dolazi kao višnja na šlagu torte. Zato uvedite pravilo postepenog rada i nepostojanja onoga „odmah“. Nemir se često stvara nestrpljenjem. Kada se naučite strpljenju i tome da nije sve nastalo da bi odmah i sada bilo završeno, urađeno, predato, osjetićete olakšanja. Na taj način se i oslobađajte stresa. Nemojte sve raditi odmah, s mišlju da ćete naučiti da kontrolišete stres za dan. Nećete. Vještina kontrolisanja stresa je u postpenenim promjenama koje idu od najmanje ka najvećoj.

Stres na poslu - multi-tasking

Najveći neprijatelj ljudskog zdravlja u savremenom poslovnom svijetu je multi-tasking. Odjednom se rad na više frontova podrazumijeva za sve zaposlene što često izaziva veliki stres na poslu, a plasira se kao nešto što je efikasno i što je moguće da funkcioniše.

U stvari, multi-tasking je nešto sasvim drugo. Njegova suština je u nepostojanju praznog hoda. Recimo, kada radite na određenom radnom zadatku, pa čekate da se nešto dogodi, logično je da ćete u međuvremenu da obavljate poslove druge vrste, jer vam je slobodno vreijme to dozvolilo. Multi-tasking u vidu rada na više stvari istovremeno je okidač za stres, nervozu i loše poslovne rezultate, a to je još stresa.

Na kraju, stres je nešto što postoji, iako ga ne vidimo. To znači da ga treba odstraniti i nekim vježbama, a kojim drugim nego vježbama tijela. Vodite se onom da je u zdravom tijelu zdrav duh, pa ćete vidjeti kako ćete lakše disati i lakše se nositi sa svim stresnim situacijama. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.