PVC roletne za dodatnu uštedu energije

U svijetu se danas mnogo pažnje posvećuje uštedi energije, mada se uvijek čini kao da nedovoljno brinemo o tome da li će energije u budućnosti biti dovoljno za sve. Uglavnom, kad se pomene ušteda energije, ljudi pomisle na električnu energiju i uštedu novca, ali suština je zapravo u tome da ne dolazi do bespotrebnog rasipanja energije, čijih je izvora sve manje. 

PVC roletne za dodatnu uštedu energije

Prilikom izgradnje stambenog ili poslovnog prostora dosta pažnje se posvećuje izolaciji, a svjedoci smo da je sve više povoljnosti za one koji odluče da grade energetski efikasan prostor za rad i život. Tu je, naravno, veoma bitna izolacija u smislu fasade, ali takođe i dobra stolarija, koja je preduslov da ne dođe do gubitaka energije.

Dobra i kvalitetna stolarija

Što se tiče izbora stolarije za energetski efikasne stambene i poslovne objekte, bira se ona čije su karakteristike da ne provode toplotu, odnosno ono čuveno „da ljeti hladi, a zimi greje“. Danas, kada se kaže stolarija uglavnom se misli na aluminijumsku i PVC stolariju, koje su zbog svojih karakteristika najzastupljenije. Svaka ima svoju namjenu i pogodna je za određene tipove objekata, a razlikuju se u pogledu cijene. Međutim, ono u šta je još potrebno uložiti da bi se povećala ušteda energije jesu roletne na prozorima i balkonskim vratima.

Roletne za prozore i balkonska vrata

Kao i kad je stolarija u pitanju postoje drvene, aluminijumske i PVC roletne. Za vrijeme ljetnjeg dijela godine, naročito kada su izuzetno visoke temperature i jako sunce tokom većeg dijela dana prodire direktno u prostoriju, roletne imaju izuzetno važnu ulogu. Naime, kada se roletne drže spuštene, prostorija će duže ostati rashlađena nego bez roletni, što će smanjiti potrošnju energije za rashlađivanje prostorija. S druge strane, kada je zima sa jakim mrazevima i vjetrom, spuštanjem roletni će se prostorije zadržati duže tople.

Koje izabrati – PVC ili aluminijumske roletne?

Kao i kod stolarije uopšte, PVC roletne i aluminijumske imaju svoje prednosti i mane. Međutim, kada je riječ o toplotnoj izolaciji, tu primat preuzimaju PVC roletne. One su napravljene od plastike, i to one izuzetno izdržljive, a izgledaju izuzetno moderno i atraktivno. S druge strane, aluminijumske roletne, koje su i skuplje od PVC roletni, više su izdržljive, i koriste se za veće površine. Tako da je na prozore dobro staviti PVC roletne, a na balkonska vrata aluminijumske roletne. I jedne i druge se izuzetno lako održavaju, te se neće izgubiti mnogo vremena u njihovom čišćenju i brisanju. Što se tiče samog izgleda roletni, prednost je u rukama aluminijumskih jer je u ponudi širok spektar boja u kojima mogu biti izrađene.

Kada je već riječ o uštedi energije, što spada u domen ekologije i brige o životnoj sredini, treba se dotaći i reciklaže. Zapravo, i u tom pogledu postoji razlika između aluminijumskih roletni i PVC roletni. Pošto se PVC roletne prave od plastike, mogu se reciklirati čak i više puta, te su svakako bolji izbor ako brinemo o zaštiti prirode oko nas. Širom svijeta je raprostranjeno recikliranje PVC profila, pa tako i kod nas postoje postrojenja koja se time bave.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.