Za bezbjedniju vožnju: Kako održavati automobil

Redovan odlazak u auto servis, redovna kontrola pneumatika samo su dio provjera koje bi svaka žena vozač trebalo da praktikuje. Iako se kod nas još uvijek žene vozači pomalo diskriminišu, treba znati da su najnovija evropska istraživanja pokazala da se muškarci rizičnije ponašaju u vožnji i da prave mnogo više saobraćajnih prekršaja. Tu se onda postavlja pitanje kako to da se žene i dalje diskriminišu.

Za bezbjedniju vožnju: Kako održavati automobil

Možda nekada zakaže pravilno parkiranje, možda se nekada neredovno održava auto, ali sve to treba zanemariti ako se u obzir uzme da su žene bezbjedniji vozači. Naime, mnogo žena malo zna o održavanju automoobila. Tek kada nešto zakaže, one pozovu auto servis ili kolegu, prijatelja, brata, dečka da pogleda o čemu se radi.

Da biste izbjegle ovakve sittuacije, redovno kontrolišite svoj automobil. Savjetuje se da jednom mjesečno posjetite auto servis, a isto tako i da odete do vulkanizera. Ukoliko se dese nepredviđene situacije, onda vam ništa drugo ne preostaje do servisa automobila. Svakako, nepredviđene situacije se mogu izbjeći ako ste disciplinovane i ako vodite računa o autu. Zato je jedno od najčešćih pitanja koje muči žene kada je pravo vrijeme za zamjenu auto gume.

Zamjena pneumatika

Koje god auto gume da imate, prije ili kasnije mora doći do njihove zamjene. Naime, iako neki proizvođači garantuju dug vijek trajanja pneumatika, ipka trajanje auto gume zavisi od nekoliko različitih faktora. Način održavanja pneumatika, područje kojim vozite automobil, ali i vozačke navike utiču na to koliko će vaši pneumatici trajati. Svim vozačima se savjetuje da pneumatike provjeravaju jednom mesečno, a na osnovu indikatora habanja, neravnomjerne šeme habanja, pojave ispupčenja, ispuštanja vazduha iz gume, kao i pojave rupa zavisi da li je vrijeme da se auto gume zamijene. Ukoliko vulkanizer savjetuje da promijenite pneumatike, najbolje bi bilo da zamijenite sve čitiri auto gume odjednom.

Kada se sve četiri gume zamijene istovremeno, onda se stvaraju optimalni uslovi za upravljanje i kontrolu nad vozilom, posebno kada su izabrane auto gume iste veličine i istog tipa. Međutim, ima vozača koji mijenjaju po dvije gume na svom autu. Ako ste jedan od njih, onda bi trebalo da novi par pneumatika prilagodite starim gumama i usaglasite ih sa propisima koje je naveo proizvođač vozila. Takođe, nove auto gume bi trebalo da stavite na zadnje točkove, jer ćete imati bolju vuču, ali i stabilnost u vožnji. Važna je i nosivost pneumatika, stoga se uvijek odlučite da novi pneumatici budu jednake ili veće nosivosti nego oni koji su već na vašem automobilu.

U mnogim djelovima sveta, na primjer u Americi, na teritoriji Evrope, ali i u Japanu se preko 90% starih guma koristi za reciklažu kako bi se stvorila obnovljiva energija. Svakako, ako niste sigurne šta vam je činiti, pročitajte uputstva i usaglasite se sa preporukama koje je proizvođač automobila ponudio, jer ćete onda uživati u sigurnoj i bezbednoj vožnji. Ne zaboravite, važno je da ne poremetite upravljanje vozilom, a ujedno i da ne narušite bezbjednost tokom vožnje, pri čemu se to dešava u situacijama kada su različite veličine guma u pitanju, ali kada je različit tip pneumatika.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.