Salvet tehnika –napravite originalni ukras za svoju kuhinju

Piše : Branka Vukčević
Salvet tehnika –napravite originalni ukras za svoju kuhinju

Za današnju temu sam odabrala upoznavanje sa dekupaž tehnikom- salvet tehnikom. Evo ideje kako da napravite ukras za vašu kuhinjicu.

Od pribora vam je potrebno:
drvena daska,
akrilne boje po želji,
četkice,
salveta sa raznim motivima,
makaze,
lijepak-lak za salvet tehniku,
konturne boje,
fen

Prvo  bojom po izboru obojite dasku. Idealna boja za podlogu je boja približna boji podloge na salveti.  Ja sam izabrala narandžastu i bijelu. Kad završite sa bojanjem ostavite da se osuši ili osušite pomoću fena.

Izaberite interesantne motive na salveti i iscjepkajte ih ili izrežite makazama. Najidealnije je iscjepkati motiv jer će u tom slučaju prelazi biti skoro neuočljivi.

Poređajte motive po dasci da bi im odredili idealno mjesto. Zatim lagano odvojite dva bijela sloja da bi vam ostao samo dio sa motivom. Željeno mjesto premažite tankim slojem lijepak-laka za salvete, stavite salvetu i pritisnite da se dobro zalijepi, te je pri tome poravnajte.

Preko salvete premažite još jedan sloj laka od sredine prema rubovima, ali pazite da je ne poderete. Postupak ponovite za sve motive koje ste odabrali.

Ponovo osušite. Pomješajte akrilne boje i četkicom nanesite detalje mahovine ili neki natpis, a zatim ponovo osušite pa premažite  lijepak-lakom.

Osušite još jednom pa ovaj put premažite cijelu dasku lijepak-lakom kako biste je zaštitili. Nakon sušenja predmet je otporan na vodu i vremenske prilike. Četkice isperite vodom odmah nakon korišćenja.

Kontur pastom uokvirite neke detalje ili istaknite slova i ukras je gotov.

Salvet tehnika je vrlo interesantan, maštovit, ali i jednostavan način ukračavanja predmeta motivima sa salveta. Može se primijeniti na različitim materijalima- drvetu, plastici, keramici, staklu, tekstilu, vosku...Takvim predmetima možete uljepšati vaš dom, ali i obradovati drage osobe orginalnim poklonom. Akrilne boje , lijepak-lak, konturne boje i interesantne salvete možete pronaći u prodavnicama sa slikarskim alatom ili bolje opremljenim knjižarama.

 Uživajte u stvaranju!

Branka Vukčević
Branka Vukčević
Moja slatka radionica

Ostale Brankine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/slatka-radionica

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.