Naučite pravilno da koristite veš mašinu

Naučite pravilno da koristite veš mašinu

Da sačuvate prvobitni oblik odjeće i ostalih stvari, prije svega, treba ih pravilno prati. Danas ćemo pričati o najčešćim greškama prilikom pranja koje nas mogu koštati omiljenih stvari.

Višak deterdženta

Previše praška za veš, odnosno previše sapunice, koja može zadržavati pjenu na takvim mjestima kao što su kragne. Zbog toga će doći do skupljanja bakterija, što, svakako, pranjem želimo izbjeći.

Rajsfešlusi i dugmad

Rajsfešluse na stvarima treba zatvarati prije pranja, jer zupcii mogu povrijediti druge stvari, a dugmad na košuljama je bolje ostaviti otkopčane.

Suviše izbjeljivača

Izbjeljivač čini tkaninu manje izdržljivom, zato pokušajte ponekad staro dobro iskuvavanje: veliki lonac i nekoliko kapi limunovog soka ili par kašika sode bikarbone.

Pranje kupaćih u veš mašini

 
 

Kupaći, a takođe, i drugu odjeću od spandeksa i elastina, strogo je zabranjeno prati u veš mašini. Samo prohladna voda i ručno pranje.

Dati veš mašini da se „odmori“

Neke domaćice daju svojoj veš mašini da se „odmori“, pogrešno misleći da nekoliko ciklusa pranja zaredom mogu dovesti do njenog kvara.

Međutim, pametnije je prati veš zaredom, jer ovakav pristup omogućava koristiti preraspodjelu toplote od prethodnog ciklusa, smanjujući potrošnju energije.

Jedan ciklus pranja za jastuke i ćebad

 
 

Ako perete perjane jastuke i ćebad u veš mašini, isperite ih dva puta: perje zadržava penu, i nakon jednog ispiranja deterdžent može ostati.

Omekšivač za peškire

Omekšivači umanjuju upijajuću moć tkanine, zato ih ne treba koristiti za peškire. Obično sirće je odlična alternativa bilo kojem industrijskom omekšivaču.

Pretjerivanje sa stvarima

 
 

Nema potrebe pretovariti bubanj veš mašine vešom: zbog toga se cijepaju stvari i kvari se mašina.

Pogrešno pranje perjanih jakni

Da se perje u jakni, prilikom pranja, ne sabija, stavite tri teniske loptice u bubanj. One neće dozvoliti perju da se sabije, i izbaciće svu pjenu.

Nepravilno održavanje

 
 

Češće perite svoju veš mašinu, ne zaboravljajte da se odjeljak za prašak i omekšivač u većini mašina skida. Pošto se ispod njega skupljaju sredstva za pranje, te odjeljke treba češće prati.

Ne zatvarajte vrata od bubnja nakon pranja veša, dozvolite mašini da se osuši i izluftira, na taj način ćete spriječiti nastanak buđi i neprijatnog mirisa.

Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. Neće joj biti potreban nikakav Kalgon, biće kao nova!uspesnazena.com

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.