Izložba slika crnogorskog umjetnika Draga Dedića

U utorak, 13.marta sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba slika Draga Dedića, crnogorskog umjetnika koji živi i radi u Parizu.

Izložba slika crnogorskog umjetnika Draga Dedića

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Školovao se na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu, a studije je nastavio u Beogradu. 1967. godine odlazi za Pariz gdje nastavlja da se intenzivno bavi slikarstvom. Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji »Lambert« u centru Pariza, na ostrvu Sen Lui. Od tada permanentno slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj i drugim zemljama, a posebno na poznatim salonima: »Salon ACAM«, »Salon d'Automne«, »Figuration Critique«, »Salon d'Hiver«, »Salon des Artistes Independants«, »Salon de Mai«, »Salon Societe Nationale des Beaux Arts«, »Salon Comparaisons«, »Salon Societe des Artistes Francais«, »Salon Fantastique«, »Salon des Grands et Jeunes d'Aujourd'hui«.

Do sada je priredio trideset samostalnih a učestvovao je na gotovo tri stotine grupnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu.
Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji. Član je »Maison des Artistes« od 1977. i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore od 1983. godine. Član je organizacionih komiteta »Salon d'Automne« i »Figuration Critique«. Stalno živi i stvara u Parizu, a povremeno i u Budvi.

U katalogu koji prati izložbu prof. dr Siniša Jelušić je u tekstu pod naslovom „Slika kao upitnost bića“, između ostalog, zapisao: “Jezik Dedićeve slike najpreciznije se može definisati pojmom metafizički realizam, čije značenje upućuje na postupak koji likovnom teksturom smjera ka drugoj realnosti (doslovno gr. meta ta fisika: iznad/iza prirode). Ovaj se smjer uspostavlja, u ravni formalnih i hromatskih istraživanja slike, za koje smo utvrdili da jezikom mitskih slika saopštavaju istinu bivstvujućeg.

Izložbu u galeriji “Centar”, koja će trajati do 2. aprila, otvoriće Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.