Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Dragi roditelji, u ovom času pokušajte da se sjetite pitanja koja su vam vaša djeca postavljala, a tiču se seksualnog odnosa i sekusalnosti.

Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti?

Kada vas je u kući prepunoj gostiju vaša osmogodišnja kćerka pitala: “ Mama, zašto ti i tata lupate noću u krevetu?”

Kada djeca pitaju pitanja šta je to oralni seks, šta je orgazam i slično to su pitanja koja kod roditelja najčešće izazivaju stid i crvenjenje.

Takođe se sjetite perioda kada ste i sami bili djeca, prisjetite se vaše radoznalosti po pitanju navedene teme. Da li se neko od vas sjeća kada je žmirio na jedno oko glumeći da spava, dok su njegovi roditelji vodili jubav?

Razgovor na temu seksualnosti sa djecom za roditelje može biti neprjatan, te ga većina roditelja izbjegava. Ako i razgovaraju o seksu, najčešće pribjegavaju zamagljenom rječniku, koristeći se neprikladnom i nejasnom terminologijom, opravdavajući sebe riječima poput: “Pričao sam mu o tome, ali on je mali, nije me razumio”.

Roditelji postavljaju sebi sljedeća pitanja: Šta da kažem, na koji način i kada je pravo vrijeme.

Osmogodišnja djeca koriste mišljenje na drugačiji način nego što to čine trinaestogodišnjaci, te je ragovor na temu seksa neophodno prilagoditi uzrastu. No, zapravo nije dovoljan jedan razgovor, već je potrebno niz razgovora koji će pratiti dječiji razvoj i biti prikladni njegovom uzrastu.

Pitanje kada je razumno posvetiti se toj temi zavisi isključivo od vas. Vi najbolje poznajete svoje dijete, a i sebe. Prije nego što se upustite u proces razgovora o seksu sa djetetom, korisno je da i sebi postavite par pitanja, a tiču se odnosa prema seksualnom činu, da li je za vas ta tema tabu, kako je vi doživljavate. Važno je da shvatite da je sam seksualni odnos jedna od ključnih stvari u čovjekovom životu, zahvaljujući njemu produžava se ljudska vrsta, dodiri među partnerima su pokazatelji bliskosti, manifestacije ljubavi.

Učenje djece o seksualnosti zahtjeva pažljiv i stalan dotok informacija. Bilo bi dobro da djeci takve informacije saopštavate bez priliva uznemirenosti. Pitam se zašto sa takvim učenjem roditelji ne počinju znatno ranije? Nemam odgovor na pitanje. Zašto izbjegavamo da kada učimo dijete od dvije godine gdje mu je glava, uvo, nos da kažemo “to je penis”, tj.” to je vagina”, umjesto toga roditelji se na tom uzrastu ponašaju kao da polni organ nije sastavni dio tijela.

Osobe koje imaju djecu i čitaju ovaj članak vjerujem da će se smiješiti prisjećajući se svoje kćerke koja je sa nepuno pet godina pitala: “ Tata, mama, šta je piša? Što ja nemam pišu kao bata?”.

Nije dobar način da uslijed vaše uznemirenosti zbog postavljenog pitanja dijete prekinete riječima: “Ššššš, to je sramotno, ne pričaj gluposti. Mali si to da znaš”. Taj način reakcije učvršćuje samo put razvoju tabua, a neprijatnost se uvećava.

Ukoliko burno reagujete na ovakav tip dječijih pitanja šaljete im snažnu poruku da je seks zastrašujuć, prljav. Da li je?

Znatiželja o seksu počinje na uzrastu od šest godina, a završava oko devete godine. Tada ćete moći da primijetite kako dijete netremice posmatra i analizira vaše tijelo. Kada to primijetite to je dobar trenutak da započnete razgovor sa njim. Nije rijetkost da djeca na tom uzrastu, a i prije roditeljima verbalizuju razne tipove strahova, od raznih životinja, insistirajući da jedno od roditelja bude uz njega dok ne zaspi. Često ne zaspi ni do 2-3 sata noću. Dragi roditelji, tada, ne tako rijetko, vaše dijete pokušava da iskontroliše ono što njegovi roditelji rade u krevetu.

Budite iskreni sa vašim djetetom. Prilagodite rečnik njegovom uzrastu i otvoreno razgovarajte na temu seksa. Pitajte djecu šta misle, zašto roditelji spavaju zajedno? Kako nastaju bebe?

Mediji sve više vaspitavaju našu djecu. Razgovarajte sa djecom trudeći se da ih naučite da kritički posmatraju slike koje su predstavjene u medijima.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.