Psi, mačke i ostala kompanija 3

Kog psa nabaviti?

Kad donesemo konačnu odluku da stvarno želimo da imamo psa, treba da znamo gdje možemo da ga nabavimo i na šta treba da obratimo pažnju.
Psi, mačke i ostala kompanija 3

Eh, sada idemo na malo teže korake. Kog psa nabaviti? Kao prvo, konsultujte se sa nekim ko se zaista razumije u pse, ne u rasu pojedinačno, već generalno u ponašanje pasa, i ko će umjeti da uzme u obzir vaš životni stil i navike. Izrazito sam protiv toga da se, recimo, jako simpatični i popularni biglovi drže u urbanim sredinama. Razlog je jednostavan, to je lovački pas, gonič, koji će vas na svakom koraku upozoravati da je nanjušio nešto nalik plijenu. Krajnji rezultat je gotovo uvijek vrlo bučna i neprijatna šetnja.

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li psa kupiti ili usvojiti iz azila. Etički, uvijek sam za usvajanje. Tim činom spašavate život životinje, i ne samo to. Činite veliku uslugu društvu uopšte.

Ali recimo da se odlučite za kupovinu, molim vas, ali ponavljam molim vas, zbog svih nas koji se bavimo psima, kinologijom i generalno dobrobiti životinja – nemojte kupovati pse od preprodavaca koji na najnehumaniji mogući način dovoze kombijem po 50 pasa i onda ih razvoze preko Crne Gore do Albanije. Kako ti psi uopšte prelaze granicu- veliko je pitanje, posebno za carinu i veterinarsku upravu, koja ima jasno napisane propise o tome kako se vrši uvoz životinja u našu zemlju, ali volšebno ti kombiji smrti ( a ovo kažem jer ih toliko natrpaju nesrećnim životinjama da obavezno 3-4 psa uginu u prevozu), i dalje prelaze granicu.

Ti psi dolaze iz takozvanih „fabrika pasa“, uglavnom iz Srbije, okolina Subotice, mada ih ima svuda. Drže se u uslovima koji nalikuju na neke postapokaliptične scene iz filmova. Kuje se pare na svako tjeranje, i toliko ih iscrpe sa proizvodnjom štenaca, da jadne uginu već nakon 4 godine. Ovo pričam zato što štenad treba da nabavite od odgovornog odgajivača. To su ljudi koji se bave odredjenom rasom duži niz godina , ne fabrikuju ih jer su svjesni da overbreeding uništava rasu. Parenja se vrše strogom selekcijom, tako da su zdravstveni problemi ( koji su specifični za svaku rasu ) svedeni na minimum.
Daću vam primjer engleskog buldoga, jer su mi oni najbliži.

Kao svaki vlasnik, reći ću vam da su oni divni psi. I stvarno jesu. Iza tog namrgođenog lica krije se divno srce. Oni su odani i nežni psi. Ali kao neko ko želi da bude odgovoran, takođe ću vam reći da su buldozi rasa koja pati od vjerovatno najviše zdravstvenih problema. Prvi i osnovni je njihovo srce, zatim ,da prostite, hrču i puštaju gasove u ogromnim količinama, zatim, zubi i spušteno nepce koje im otežava disanje, i tako redom. I da, oni su jeftini samo ovdje kod nas, jer dobar buldog košta. Te, ukoliko mislite da ste dobro prošli jer ste ga platili svega par stotina eura, sve će to vremenom pojesti veterinarski računi.

Idemo dalje, ako ste u prilici, idite lično da vidite u kakvim uslovima raste štene koje želite. Tražite od odgajivača da mu vidite majku. Ako niste u mogućnosti da lično odete i vidite štene, onda tražite što više slika. Moj prijedlog je da nazovete Kinološki savez Crne Gore, i tamo se raspitate o svemu što vas zanima. Takođe, oni vam mogu pomoći da stupite u kontakt sa odgajivačima.

I tako redom, sve dok novi član porodice ne stigne u vaš dom, a o tome sljedećeg četvrtka...

Autorka: Iva Bajković

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.