Evo koliko majke mogu uticati na ćerkino samopouzdanje

Mnogi stručnjaci se slažu da je najveći dar koji možemo da damo našoj ćerki kako bi bila srećna i uspješna u životu jako samopuzdanje. Ono što istraživanja pokazuju, međutim, je da nivo maminog samopuzdanja i način na koji se ona ponaša i izražava prema sebi ima veliki uticaj na samopuzdanje ćerke. Evo šta možete da uradite kako biste imali pozitivan uticaj na razvoj samopuzdanja vaše dejvojčice.

Evo koliko majke mogu uticati na ćerkino samopouzdanje

Budite njen najveći obožavalac

Imate priliku da budete najveći “fan” vaše djevojčice već od malena. Ohrabrujte je, hvalite njenu ljepotu i pomozite joj da otkrije svoje talente. Potrudite se da svakodnevno gledate svoju ćerku voljenim pogledom i da je redovno podsjećate koliko je lepa. Kada joj svijet bude govorio da negdje ne pripada ona će, zahvaljujući ženi sa kojom je rasla, znati da je savršena baš takva kakva je.

Ulijte joj snagu

U trenutku kada vaša djevojčica povjeruje televiziji ili novinama, velika je šansa da će se njeno samopouzdanje poljuljati. Ulijte joj zato snagu da uvijek prepozna svoje jake strane. Objašnjavajte joj od malena da smo svi različiti i da nikada ne treba da se uklapa ili stapa sa okolinom. Ohrabrite je da traži sopstvenu definiciju sreće.

Pomoćićete djetetu ako otvoreno i iskreno razgovarate o vašim tinejdžerskim godinama kada ste sigurno i vi željeli da se povinujete društvu. Na ovaj način se neće osjećati usamljeno.

Otvorite joj oči

Djeca svakodnevno gledaju televiziju, internet i novine koji su prepuni raznoraznih slika “idelanih” žena. Skrenite pažnju djetetu na tehnike koje se koriste u izradi ovih fotografija i pokažite joj ljepotu žena oko vas. Mediji imaju tendenciju da predstavljaju izmišljenu sliku žene i ne mogu služiti kao primjer.

Nađite prave uzore

Studije govore da nivo maminog samopouzdanja više utiče na ćerkino samopoštovanje od njenog zanimanja, zarade, obrazovanja ili visine IQ-a. Zapitajte se zato kakva mogu da budu uvjerenja vašeg djeteta ako se bazira samo na vaše riječi i akcije. Odgovor na ovo pitanje će vas usmjeriti kako da budete dobar uzor vašoj djevojčici. Pronađite uz to i pozitivne ženske uzore – koje mogu da budu pozitivne ličnosti ali i članovi porodice – i pričajte sa ćerkom o tome zašto im se divite. Podstaknite i nju da traži jake žene na koje može da se ugleda.

Zadajte joj porodične obaveze

Obaveze su važne za izgradnju samopouzdanja jer ulivaju osjećaj odgovornosti. Pronađite nešto u čemu je vaša ćerka odlična, bilo da se radi o savijanju veša, brisanju prašine ili sređivanju sobe, i povećaćete osjećaj uspjeha.

Pružite joj priliku da rješava sopstvene probleme

Uz vašu bezuslovnu ljubav i osjećaj sigurnosti vaša ćerka može da nauči da vjeruje u sebe i svoju sposobnost rješavanja problema. Nemojte joj uvijek olakšavati stvari i nuditi gotova rješenja jer ćete tako ugroziti njen emotivni razvoj. Neka sama nađe izlaz iz lakših i težih situacija. Neka nauči da se suočava sa problemima koji svakodnevno nailaze.

Pazite kako pričate o sebi

Majke sa niskim nivoom samopoštovanja često bombarduju same sebe uvredljivim i ponižavajućim porukama. Način na koji govorite o sebi je veoma važan dio usvajanja sopstvenih uvjerenja. 85 odsto vremena koje provedemo u razgovoru je u suštini razgovor sa nama samima, mi se obraćamo sebi i poruke koje tada šaljemo našoj svijesti pomažu ili štete našem samopouzdanju. I samopouzdanju naših devojčica. Popravite ovu situaciju tako što ćete sebi slati pozitivne poruke i dozvolite da vaše dijete to i čuje. Možda će vam na početku ovo biti čudno, ali podizaćete nivo vašeg samopoštovanja i smanjivati negativnost. Osim toga, pomoćićete vašem djetetu da koristi pozitivne rečenice kada se obraća sama sebi i bude malo manje kritičnija prema svom tijelu i ličnosti.

... i o drugima

Riječi imaju veliki uticaj na djevojčicu pored vas. Dobro razmislite prije nego što prokomentarišete nečiji izgled, bilo pozitivno ili negativno. Negativni komentari utiču na razvoj nezdrave predstave o ljepoti. Pretjerano pozitivni komentari naglašavaju važnost određene karakteristike. Rečenice tipa “kad bih ja imala takve noge” pozivaju dijete da pogleda svoje i uporedi ih sa onima iz novina.

Koristite komentare koji ulivaju samopouzdanje ženama oko vas i vaša djevojčica će imati pravi pogled na stvari.

Učvrstite zdrave navike u ishrani

Djeca sve ranije počinju da brinu o težini, dijetama i skidanju kilograma. Nemojte podcenjivati svoj uticaj jer razmišljanja vašeg djeteta mogu da poteknu upravo od vas. Zaustavite svoju opsesiju izgledom, dijetama, brojem kalorija i želju da uđete u manju haljinu. Najbolji trik da popravite svoje navike u ishrani i opterećenost veličinom i kalorijama jeste da uključite i vašu ćerku u taj proces. Planiranje, kupovina i kuvanje su takođe dobra prilika za majku da se veže sa svojom ćerkom. Zajedničko vrijeme u kuhinji je dobra pilika za razgovor a djeci pomaže i da nauče više o hrani. Ovo su prilike kada djeci ugađujete samopouzdanje i kreirate zdrav odnos prema hrani.

Njegujte svoje vrijednosti i interesovanja

Odvojite vrijeme za sebe. Ne samo što ćete ćerci poslati pravu poruku već ćete se i vi lično osloboditi od stresa. Njegovanje ličnih interesovanja i hobija znatno utiče na povećanje samopuzdanja, daje nam unutrašnji sjaj i vraća uvijek osmjeh na lice.

Ako ste već pomislili da nemate vremena za hobi, razmislite ponovo. Nema potrebe da pretjerujete, čak i nekoliko minuta na dan pravi razliku. Uključite i ćerku u vaše aktivnosti kako biste zajedno radile na jačanju vještina. Sve što treba je da pronađete zajedničko interesovanje. Pokušajte da radite jogu, vozite bicikle, crtate zajedno i sl.

Promijenite samo jednu stvar

Žene nikada nisu zadovoljne sobom i žale se na stvari kao što su boja kose ili očiju, između ostalog. Ima puno stvari koje ne možemo da promijenimo, ali ima i onih malih, jednostavnih sitnica koje mogu da nam posluže da pošaljemo pozitivnu poruku da vodimo računa o sebi. Vaša ćerka će naučiti da prihvati svoja nesavršenstva, ali i da promeni neku sitnicu koja joj pomaže da se osjeća bolje.

Samo jedna mala promjena može znatno da popravi naše samopouzdanje.

 

najboljamamanasvetu.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.