Dobar roditelj se postaje

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka
Dobar roditelj se postaje

Porodice i roditelji sa kojima se susrećem u praksi svaki na svoj način imaju neki lični pečat. U nekim od njih funcionalno se odvijaju uloge unutar subsistema, bilo da je riječ o partnerskom, roditeljskom ili dječijem, dok nasuprot tome u nekim porodicama dominiraju disfunkcionalni oblici postojanja.

Često se sjetim izjave kolege ljekara (ne bavi se mentalnim zdravljem), koji je jednom prilikom, zamišljeno gledajući porodicu koja je napuštala zdravstvenu ustanovu, izjavio “..O strašno ko sve danas postaje roditelj“.

Ljudi se ne rađaju kao dobri ili loši roditelji, oni takvim postaju - bio je u pravu.

Ovdje se pitam gdje nastaju problemi u vaspitavanju djece? Da li djete rodi osoba koja nije spremna za ulogu roditelja? Da li roditelj koji vaspitava djete to radi bez dovoljno promišljanja o svom vaspitnom stilu, reagujući po tipu automatizma, birajući da vaspitava djete onako kako su njega vaspitali ili. potpuno suprotno, ne promišljajući? Roditelji u sljedećoj generaciji mogu uticati da se ponove iste greške svojih roditelja ili prave nove, sasvim suprotne.

Svaka osoba u sebi nosi potencijal za dobrog roditelja, koga je samo potrebno pronaći u sebi. Da bismo otkrili dobru mamu ili dobrog tatu potebno je da gajimo pozitivan odnos prema roditeljstvu i svojoj ulozi, važno je da budemo otvoreni da učimo.

„Dobri tata“ petogodišnje djevojčice Lare predstavlja korektan primjer dovoljno dobre roditeljske brižnosti. On kaže: „Srećan sam što sam roditelj, prija mi ta uloga, iako sam svijestan da je roditeljstvo zahtjevan zadatak“. Od ovog tate sam čula kako njegovu kćerku uči da donosi odluke, kako da se zauzme sa sebe i kako da pravi kompromise. „Mojoj djevojčici uvijek koristi kada se sa njom dogovaram o malim stvarima, na primjer šta da obuče, gdje ćemo na izlet, u koju vanškolsku aktivnost da se uključi“. Opisujući svoj način razmišljanja o ulozi roditelja, nastao paralelno sa razvojem djeteta, ovaj „dobro stasao roditelj“ kaže da zna da je za djete potrebno da postavlja zahtjeve i pravila. Jasno mu je da bez uslova voli svoje djete i da mu to iz dana u dan govori i pokazuje.

Djeci je važno da se sa roditeljima dogovaraju, dok sa njima ne pričamo o ispunjavanju roditeljskih zadataka - to nije njihova briga.

Djete će biti zadovoljno, srećno i samopouzdano samo ako smo mi kao roditelji odlučni, dosljedni u svom vaspitavanju. Od značaja je da sa djetetom govorimo jasno, za njega razumljivim jezikom, da naši zahtjevi budu promišljeni, istrajni. Djetetu je potrebno poslati poruku da se od njega očekuje da uradi ono što mama i tata traže jer će u suprotnom biti kažnjeno.

Normalno je što nam je neprijatno kada kažnjavamo djete, što nije razlog da popustimo. Bez sumnje je potrebno da izdržimo to osjećanje i moguću djetetovu optužbu da ga ne volimo jer mu nešto ne dozvoljavamo. To je neprijatna situacija u kojoj je od presudnog značaja budući cilj koji se odnosi na učenje djeteta pravilnom ponašanju.

„Dobar roditelj“:

  • Nikada ne vrijeđa dijete.
  • Poštuje djete, govori mu da ga cjeni i voli.
  • Daje mu do znanja da je vrijedno poštovanja i kada griješi.
  • Jasno mu je da ne može da bude savršen roditelj, prihvata da bude dobar roditelj.
  • Ako katkad postupa suprotno od onog što smatra ispravnim, svijestan je da to nije katastrofa.

Uprkos nekim roditeljskim trenucima slabosti, dijete će postati pravilno vaspitan čovjek, koji će jednog dana bez većih teškoća započeti samostalan život u društvu drugih ljudi.

Dovoljno je da se trudite da postajete iz dana u dan „dovoljno dobar roditelj“.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.