Koliko je čitanje važno za djecu svih uzrasta?

U najranijem djetinjstvu čitanje je važno kako bi se djeca upoznala sa svijetom oko sebe i razvila osnovne komunikacione vještine. Kasnije postaje još važnije jer, čitajući, djeca razvijaju sposobnosti kritičkog mišljenja. Iako je većina roditelja svjesna da je čitanje dobro za njihovu djecu, dobar deo njih nije zaista siguran koliko će čitanje u djetinjstvu uticati na uspijeh njihovog djeteta u kasnijem životu. Predstavljamo vam uticaj koji čitanje ima na razvoj i ponašanje djece.

Koliko je čitanje važno za djecu svih uzrasta?

Znajući ove koristi, brojni roditelji će biti spremni da ohrabruju svoju djecu na čitanje knjiga.

Razvijanje komunikacionih vještina

Jedan od najznačajnijih načina na koji čitanje utiče na uspijeh djeteta jeste razvijanje jezičkih sposobnosti i komunikacionih vještina. Jake komunikacione vještine su ključ uspijeha kako u akademskim krugovima, tako i u bilo kojoj drugoj poslovnoj sferi – sposobnost da jasno izrazite svoje mišljenje i zastupate svoje stavove svakako će vam donijeti bolju pregovaračku poziciju. Skoro svaki oglas za posao navodi napredne komunikacione vještine kao jedan od preduslova za zapošljavanje kandidata, te je u današnje vrijeme izuzetno važno i posjedovati iste.

Čitanje u najranijem detinjstvu pomaže djeci da započnu proces učenja jezika. Slušajući izgovorene riječi, pamte ih i počinju da razumeju kontekst u kojem ih mogu upotrijebiti. Poznato je da djeca najmlađeg uzrasta imaju najveću sposobnost učenja i izuzetno brzo usvajaju nova znanja i informacije. Što ih više naučite u tom uzrastu, to će biti bolje. Takođe, najbolje je u ovom periodu započeti i učenje nekog stranog jezika, jer kako dijete odrasta, tako će njegova sposobnost da usvaja nova znanja biti sve manja i manja.

Razvijanje vještina pisanja kroz lektire

U svijetu u kome živimo, izuzetno je značajno posjedovati dobre vještine pisanja. S obzirom na to da je to vještina koju mnogi ne posjeduju i ne mogu kod sebe da razviju, tim posjedovanje iste postaje izuzetno značajno i pravi razliku na tržištu rada. Čitanje je jedan od najboljih i najlakših načina da dijete razvije ove sposobnosti, jer predstavlja na neki način učenje kroz primjer. Ako dovoljno čita, dijete će kasnije u svom pisanju koristiti dobro strukturirane rečenice. Čitajući školske lektire, ali i knjige po slobodnom izboru, dijete upoznaje različite stilove pisanja i usvoji veliki dijapazon riječi koje u svakodnevnom govoru ne može čuti. Sve mu to omogućava da vremenom razvija sopstveni stil pisanja kojim će najbolje izraziti svoja razmišljanja. Svaki proslavljeni pisac naglašava da je njegov uspjeh rezultat godina čitanja i vježbanja.

Bolje shvatanje i pamćenje

Kako sve više stiče praksu kada je čitanje u pitanju, tako sposobnost djeteta da shvata i razumije stvari raste. Ukoliko je sposobno da shvati pročitani tekst, dijete stiče veću sposobnost da usvaja nove informacije i da nauči više iz samo jednog čitanja nekog teksta, u poređenju sa drugom djecom čije je shvatanje teksta na nižem nivou. Ovo je nešto što će djetetu biti posebno od koristi kada su u pitanju učenje i studiranje, jer će proces učenja učiniti efikasnijim. Ove vještine najviše dolaze do izražaja kada su u pitanju novi i teški tekstovi.

Razvijanje sposobnosti kritičkog mišljenja

Čitanje pruža djeci razvoj sposobnosti kritičkog i logičkog razmišljanja. Čitajući, nauče da razmišljaju o apstraktnim idejama i da probleme i problematične situacije posmatraju logički. Ovo im omogućava da u kasnijem, zrelijem dobu, steknu sposobnosti rješavanja problema i donošenja odluka, što je izuzetno važno, kako za uspjeh na poslovnom, tako i za uspjeh na privatnom planu. Upoznajući se sa različitim situacijama i različitim načinima reagovanja u knjigama, djeca su sposobna da kasnije te stečene vještine primjene i u realnom životu, što im može donijeti značajnu prednost u odnosu na one kod kojih ove vještine nisu, ili su nedovoljno razvijene.

Sve ovo dovodi do zaključka da je izuzetno važno razvijati sklonost ka čitanju kod djece još od najranijeg djetinjstva, jer to je ono što će u kasnijem dobu biti presudno kada je njihov uspjeh u pitanju. Zato naučite svoje dijete da na vrijeme zavoli čitanje i da u njemu uživa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.