Izložba radova mladog crnogorskog umjetnika Milovana Kadovića

Izložba radova mladog crnogorskog umjetnika Milovana Kadovića

U četvrtak, 1. decembra u galeriji „Centar“ otvorena je izložba radova mladog crnogorskog umjetnika Milovana Kadovića.

Milovan Kadović je rođen 1981. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafika u Trebinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. godine. Izlagao je samostalno na izložbama u Nikšiću, Igalu, Podgorici, Pljevljima i Tivtu kao i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Nikšiću.

Na izložbi u galeriji „Centar“, koja će trajati do 14. decembra, Kadović će se predstaviti sa 25 kolaža.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, koja će i otvoriti izložbu, između ostalog je zapisala: „Milovan Kadović kroz seriju kolaža u kojima primjenjuje svoja grafička, dizajnerska i slikarska iskustva, ali i dobro poznavanje istorije umjetnosti kreira nepretenciozna, antimonumentalistička djela visokih estetskih dometa… U insceniranim prizorima poput zamrznutih kadrova, situiranim u nadrealnim enterijerima, siluete depersonalizovanih figura emituju psihička stanja nemoći komunikacije, emotivne pustoši, otuđenosti, samodovoljnosti. Anesteziran virtuelnom komunikacijom iz ili u mikro-okruženju sa kojim je srastao, čovjek sveden na mrlju ili šematizovani znak bezizlazno pluta u svojoj usamljenosti. Međutim, citirajući modernistička, naročito Matisova i popartistička formalna rješenja, Kadović pravi neočekivani, skoro filmski obrt, prekrivajući sumornu egzistencijalističku “priču” o savremenom čovjeku zavodljivom, magičnom atmosferom sajber enterijera i živim koloritom…

Koristeći paletu intenzivnih boja koju pružaju materijali poput folija i tapet-papira, umjetnik kreira kompozicije u kojima vitalitet boje postaje dominantna vrijednost. Dodirivanjem bojenih polja mijenjaju se vrijednosti svake boje u susretu sa drugom, pojačava se njihova zvučnost.

Pop-artistička iskustva Kadović primjenjuje u smislu ukidanja barijera između visoke i popularne umjetnosti, slikarstva i grafičkog dizajna, svodeći bojene površine već samim odabirom tehnike na čiste i jasno demarkirane površine bez ličnog upisa, upotrebljavajući dekorativnost kao polje refleksije statusa kolaža u savremenim, izmijenjenim okolnostima

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.