Pomozite vašoj bebi da spava cijelu noć

Pomozite vašoj bebi da spava cijelu noć

Preumorni ste više od nespavanja po cijelu noć uz vašu bebu. Pokušajte sa ovim jednostavnim savjetima, koji će pomoći da vaša beba spava tokom noći.

Ako vam nedostaje dobrog noćnog sna otkad ste dobili bebu, niste jedini. Besane noći su nešto kroz šta većina novopečenih roditelja mora da prođe. Ali, ne očajavajte. Možete pomoći bebi da prespava cijelu noć.  

Uspostavite ritam

Novorođenčad spavaju 16 sati i više na dan, ali često to bude samo po sat ili dva u komadu. Iako će u početku vjerovatno biti sve neredovno, vremenom će se, kako se  bebin nervni sistem bude razvijao, razvijati i osjećaj za redovno spavanje i beba će između obroka spavati duže.

U uzrastu od oko 3 mjeseca, većina beba spava najmanje pet sati u komadu u toku noći. Sa 6 mjeseci, noćno spavanje je moguće da će se produžiti od 9 do 12 sati.

Podsticanje navika dobrog spavanja

U prvih nekoliko mjeseci, noćno hranjenje, podjednako ometa san i bebe i roditeelja. Ali, nikad nije kasno da vaša beba postane dobra mala spavalica. Razmislite o ovim savjetima:

Podsticanje aktivnosti tokom dana.
Kada je vaša beba budna, trudite se da bude aktivna, tako što ćete pričati s njom, pjevati i igrati se. Okružite bebu svijetlom i uobičajenim zvukovima iz kuće. Stimulišite i aktivirajte bebu tokom dana, jer će to da joj pomogne da ljepše i mirnije spava noću.

Pratite dremke vaše bebe.
Redovne drmke su vrlo važne, ali duga spavanja u komadu, nekoliko puta tokom dana,mogu uveče i tokom noći da drže vašu bebu budnom.

Pratite ustaljenu rutinu spavanja.
Uvedite prije spavanja omiljene, opuštajuće stvari kao što su kupanje, maženje, pjevanje ili čitanje. Uskoro će beba te stvari početi povezivati sa spavanjem. Ako joj pjevate prije spavanje, pjevajte uvijek istu pjesmicu kada je stavite u krevetac.

Spustite bebu u krevetac pospanu, ali budnu.
Ovo će vašoj bebi pomoći da isključivo krevetac povezuje sa uspavljivanjem, a ne mamine ili tatine ruke. Bebu spustite na leđa, a krevetac očistite od ćebadi i drugih mekanih predmeta.

Dajte vašoj bebi vremena da se smiri.
Beba može da bude jako glasna i da plače prije nego što nađe odgovarajući položaj i zaspi. Ako plač ne prestaje, pričajte joj umirujućim glasom i mazite je po leđima. Možda je samo vaše prisustvo potrebno bebi da se smiri i zaspi.

Razmislite i o cucli.
Ako vašu bebu ne može ništa da smiri, cucla može učiniti čuda. Ustvari, koristeći cuclu tokom spavanja, smanjuje se rizik od ‘’Sindroma iznenadne smrti novorođenčeta’’ (SIDS). Cucla ima i nedostataka. Osim što se pedijatri iz nekog razloga ne slažu sa korištenjem cucle, ona vas može suočiti sa čestim noćnim buđenjem bebe, kad god joj cucla ispadne iz usta.

Očekujte česta noćna uzburkavanja.
Bebe se dosta vrte, migolje i trzaju u snu. A isto tako znaju i te kako biti bučne. Ponekad su nervoza i plač je jednostavno znak da treba malo da umirite bebu. Osim ako sumnjate da  je vaša beba gladna ili joj je neudobno, sačekajte par minuta da vidite šta će se dogoditi i da li će se umiriti sama od sebe. 

Neka se noću sve dešava tiho.
Kad je vrijeme podoja u toku noći, držite prigušena svjetla, pričajte mekim glasom i pravite nježne, lagane pokrete. Ovo će bebi reći da je vrijeme za spavanje, a ne za igru, što generalno može biti problem kod noćnih buđenja i onda ostadoste budni do zore i vi i beba.

Ne dijelite krevet sa bebom.
Bebi nije mjesto u vašem krevetu, osim kada se mazite s njom. Ona treba da spava u svom krevetiću. Spavanje s vama, svakako će otežati prelazak bebe u krevetac. A ono što je još važnije, spavanje djeteta u krevetu sa roditeljima povećava rizik od ‘’Sindroma iznenadne smrti novorođenčeta’’ ili SIDS-a.  

Imajte u vidu...

Neke bebe spavaju po cijelu noć, budeći se samo kad je vrijeme podoja i bez problema nastave sa spavanjem. Druge imaju problem da se poslije buđenja ponovo uspavaju. Dajte sebi vremena da shvatite raspored vaše bebe i način komunikacije s njom.

Ako ste iz nekog razloga zabrinuti zbog navika spavanja vaše bebe, konsultujte pedijatra za prijedloge. I zapamtite,  spavanje ili ne spavanje bebe cijelu noć nije mjerilo vaših roditeljskoh sposobnosti. To je jednostavno nešto na čemu mora da se radi, a rezultat će biti dobar i miran san i za vas i za bebu.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.