Rani pokazatelji shizofrenije

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Iskustvo rada sa osobama sa problemima iz shizofrenog spektra nas savjetuje da su rano otkrivanje i tretman bolesti važni u preveniranju razvoja teške kliničke slike i propadanja životnih funkcija osobe.

Rani pokazatelji shizofrenije

Ako poznajete nekog ko boluje od shizofrenije, možete prepoznati ili čuti riječi poput onih tipa: “Bio je čudan od malih nogu. Izbjegavao je druženje i slabo komunicirao…”

Inicijalni znaci ili preteče i indikacije bolesti su simboli koji postoje i koji najavljuju početak bolesti. Taj period kada se mogu prepoznati znaci bolesti, tzv. inicijalni period, odnosi se na vremenski interval između prvih, inicijalnih znakova i simptoma koji karakterišu razvoj bolesti. Inicijalni interval za razvoj shizofrenije registrujemo znatno prije aktivnih manifestacija bolesti. U literaturi se navodi niz kliničkih pokazatelja koji bi mogli navesti na sumnju u razvoj bolesti: žalba na glavobolje i vrtoglavicu, panični napadi sa progresivnom agorafobijom, patološke fantazije, sklonost ka stvaranju precijenjenih ideja, poremećaji apetita, neosjetljivost na članove porodice, depresija, ponekad i manija, tendencija ka izolovanosti, kombinovana sa bolnom ranjivošću, poremećaji u misaonom toku, itd.

Važno je naglasiti da bilo koji od ovih ispoljavanja, uzet izolovano nije značajan već da oni tek u kombinaciji mogu ukazivati na razvoj bolesti.

Pored navedenih, primjećuju se i drugi izolovani simptomi poput specifičnih promjena u opažanju kada osoba vidi ono što drugi ne vide i ne čuju, zatim registruje se gubitak interesa za posao, gubitak interesa za socijalne aktivnosti, zapuštenost fizičkog izgleda, slabo održavanje higijene, prisustvo depresije…

Istraživanja prijepsihotičnih manifestacija navode najznačajnije manifestacije koje prethode pojavi smetnji. Izdvaja se izostajanje sa školskih časova, česta promjena interesovanja, čudno ponašanje i izgled, kao i socijalna izolacija. Ukoliko se u fazi adolescencije pojavi socijalna disfunkcija poput sumnjičavosti i socijalne disfunkcije praćene nezadovoljstvom i bezvoljnošću, takvi simptomi predstavljaju dobru predikciju za buduću bolest.

Upadljivi simptomi koji se primjećuju uključuju nemogućnost usmjeravanja pažnje, prekidajuće misli, haotične misli, mentalni blok, poremećaj razumijevanja jezika, teškoće u ekspresiji jezika, poremećaji apstraktnog mišljenja, odvlačenje pažnje perifernim detaljima. Zabilježeno je da su neki od ovihi spoljavanja, kao na primjer prekidajuće misli, poremećaj razumijevanja jezika ili poremećaji pažnje, značajni prediktori shizofrenije, sa vjerovatnoćom predikcije od 91 %.

Neodgovornost je jedan od prisutnih mogućih pokazatelja razvoja bolesti, koja se manifestuje kroz odbacivanje odgovornosti, bježanje sa školskih časova i smanjenje uspjeha, u isto vrijeme ona biva povezana sa socijalnom izolacijom, otuđenjem, zloupotrebom socijalnih uloga i pojavom neuobičajenih interesovanja. Dešava se da osoba prestane da koristi kozmetičke preparate, ne mijenja garderobu, prestaje da pere  zube i da se kupa.

Smetenje u intelektualnom domenu ispoljavanju se i manifestuju u formama sljedećih izjava: „Bilo je jako teško misliti, ne mogu da se nosim sa svakodnevnim rutinskim zadacima, treba mi dosta vremena da nešto zapamtim, a došlo je i do pada koncentracije“.  Takođe se mogu javiti žalbe tipa: „Postalo je jako teško učiti; mozak je predugo bio aktivan; informacije ne dolaze do mozga; ne sjećam se ničega što sam pročitao“.

Najčešće ova faza se manifestuje kroz nagu promjenu ponašanja, koje nije bilo karakteristično za period prije bolesti. Na primjer, prema riječima profesora: „ Bila je stidljiva kao miš, a sada uz muziku sa mobilnog telefona pleše pred svima“ , kao i značajna promjena u patentu premorbidnog ponašanja kao što je aktivno posjećivanje noćnih klubova, dolazak kući nakon par dana odsustva, kao i povratak kući nakon ponoći, odbijanje komunikacije sa roditeljima, korišćenje nikotina, krađa novca od roditelja, česte bezobavezne veze poput upoznavanja preko interneta. U odraslom periodu, u toku hipomanije često se raskidaju brakovi pod izgovoroma da osoba ne želi brak, ili dolazi do odlaska sa osobom koju upoznaje preko interneta na drugi kraj države. Pacijenti u hipomaniji često postaju predmeti podsmijeha i spletki ili i sami postaju aroganti i odvojeni od grupe. Često pokazuju grubo ponašanje prema članovima porodice u odbrani svoje privatnosti.

Za kraj, da ponovim ono najvažnije, što je ujedno i glavna svrha ovog teksta: rano otkrivanje i tretman bolesti veoma su važni u preveniranju razvoja teške kliničke slike i propadanja životnih funkcija osobe.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.