Jarke boje i luckasti motivi za smjele kombinacije

Jarke boje i luckasti motivi za smjele kombinacije

Predstavljamo vam još jednu kreativku iz komšiluka. Njene kreacije su smjele, vesele, šarene i namjenjene, prije svega, ženama koje se ne plaše da eksperimentišu.  Ona je Ana Pajović Kljajić: majka, supruga, veoma kreativna dizajnerka, pravnica i autorka divnih komada nakita objedinjenih brendom „ribizla”.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Nakit izrađujem nepunih 7 godina. Prve kreacije su bile od školske gline, poprilično su nes(p)retno izgledale i nad njima se oduševljavala samo moja mama. Godine prakse učinile su od mene malog majstora. Ali ima tu još štošta da se nauči.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Iako zvuči kao totalni kliše, mislim da je kreativni impuls prosto nešto sa čime se rađamo. Sjećam se da sam oduvijek bila opčinjena svime što ruke mogu da proizvedu. Stalno sam nešto crtala, šila, heklala, plela, igrala sa glinom i plastelinom... pa sad, kad se osvrnem na sve to, shvatim da je moj hobi najprirodniji slijed tih interesovanja.

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Hobi još uvijek, ali maštam da jednog dana moja kućna manufaktura postane i neki mali biznis.

Gdje pronalazite inspiraciju?
U činjenici da postojim, da mi je dat život i ove dvije ruke sa kojima čuda mogu da se prave. I u svojoj freškoj ulozi majke.

Koje materijale koristite?
Među materijalima koje koristim na prvom mjestu nalazi se polimerna glina, ona je takoreći baza. Pored nje tu je tekstil, konci, akrilne boje i metalne komponente.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Sve tehnike slobodnog stila. Izmišljala ih :)

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
Proces nikad nije isti. Nekada skiciram danima prije nego zaronim u radnu sobu, a nekad jednostavno sjednem bez ikakve slike u glavi i pustim da ruke rade same od sebe. U posljednje vrijeme izrađujem nakit sa crtežima, pa izrada takvih komada nekad potraje i danima. Prave se djelovi od polimera koji se peku, glinene podloge za crteže koje se suše minimum 24 časa, zatim crtanje minijatura koje potraje, ručno šivenje ili heklanje mašnica, i na kraju spajanje svih djelova i fotografisanje.

Šta se krije iza naziva brenda "ribizla"?
Zapravo ništa spektakularno. Nastalo je na ljetovanju, ispod jedne smokve :) Suprug i ja smo u dokolici smišljali nazive za moj nakit, trebalo je da bude neobično i da zvuči domaće. Dan danas se ne možemo dogovoriti ko je zapravo od nas dvoje smislio ime "ribizla".

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Jarke boje, smjelo kombinovane, i pomalo djetinjasti crteži i motivi.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Veselo, šareno.

Koji tip nakita je najpopularniji kod nas? Za kakve modele se najčešće odlučuju Vaše mušterije?
Nakit koji ja proizvodim ne spada u onaj koji bi nosila svaka žena, namijenjen je onima koje se ne plaše da eksperimentišu i koje vole da obogate svoj stajling nekim luckastim, ekscentričnim, pa čak i djetinjastim detaljem. Moje mušterije znaju da ja izrađujem nešto posebno i originalno, što se ne može naći negdje drugo. Zato ne umijem reći koji tip nakita je najpopularniji. Ja vam samo mogu pokazati kako izgleda nakit koji je drugačiji.

Da li muškarci kupuju nakit (kao poklon nekoj dami) i za šta se najčešće odlučuju?
Haha! Vjerovali ili ne, za sve ove godine rada, muške mušterije mogu nabrojati na prstima jedne ruke :)

Da li radite nakit po porudžbini, u smislu da mušterija da ideju, a Vi je realizujete?
Generalno ne volim porudžbine jer mi ograničavaju slobodu stvaranja, ali ih prihvatim ukoliko to dozvoljava moje umijeće i materijali sa kojima radim. Desi se i da odbijem porudžbinu ukoliko procijenim da je ne bih uspješno odradila.

Da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Mene je teško iznenaditi :)

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Nemam taj običaj, jer ni sama ne trpim takve savjete.

Kako usklađujete porodične, poslovne obaveze i rad na izradi nakita?
Često poželim da mi iznikne još koji par ruku :)  Mama sam jednog četvoromjesečnog dječaka, pa sam eto, na sreću, još neko vrijeme oslobođena poslovnih obaveza. Diplomirani sam pravnik, ali ne radim u struci već radim kao grafički dizajner u jednoj marketinškoj agenciji. Tokom dana teško da mogu stići baviti se nakitom pored obaveza koje imam u kući kao mama i supruga, ali zato poslije 20h, kad konačno usni moj „tamagochi” – imam sve vrijeme svijeta.

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Pošto sam na porodiljskom odsustvu, moj radni dan posvećen je mom sinu i kućnim poslovima, a lista tih obaveza je predugačka za ovaj intervju.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Zainteresovani me mogu kontaktirati putem maila studioribizla@gmail.com, na fb stranici studio ribizla ili dodavanjem u prijatelje fb profil nakit.ribizla

Naši registrovani korisnici će u okviru akcija Uhvati me! biti u prilici da osvoje neobične “ribizla” kreacije. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.