Iskustvo jedne mame: Babywearing – Spasonosna marama

Piše: Enisa Murseli Gjokaj

Enisa je toliko oduševljena nošenjem bebe u marami da nas je kontaktirala na Instagramu poželjevši da svoju priču podijeli sa drugim ženama. Želja joj je da i druge mame u Crnoj Gori, ali i u regionu, saznaju koliko je život lakši i jendostavniji uz babywearing, kao i da ih ohrabri da isprobaju babywearing, s obzirom na to da je na našim prostorimanošenje djece u marami još uvijek novina. Evo Enisine priče:

Iskustvo jedne mame: Babywearing – Spasonosna marama

“Kada se majka priprema za dobrodošlicu, odnosno doček svoje drage bebe, babywearing je tema koja se često pojavljuje tokom istraživanja i priprema tokom trudnoće. Babywearing je nevjerovatno koristan u integraciji svog novorođenčeta u svakodnevni život. Možete interaktivno raditi sa bebom tokom čitavog dana, često je dojiti i još uvijek se igrati sa starijim djetetom i ispunjavati svakodnevne zadatke.

Prirodno je da beba bude bliska majci, a bebe su uvjek najsrećnije kad se nose. Nošenje smo započeli oko trećeg mjeseca, i taj dan nikad neću zaboraviti, po preporuci moje drugarice. Najzad sam uspjela da počistim kuću, skuvam i popijem kafu, jedem, odmorim, prošetam – a beba sve vrijeme spava.

Zoe je beba koja zahtijeva blizinu i puno ljubavi, i sve vrijeme preko dana isključivo spava na rukama. Kada sam ruke i krilo zamijenila maramom, preporodila sam se. Dobila sam obje ruke slobodne istovremeno, mogla sam da radim skoro sve što se po kući radi, a ona je sve vrijeme zadovoljno spavala. Bebe traže bliskost, ali svet ne staje zbog toga što jedna beba mora da spava. Postoje i druge obaveze, postoje poslovi koje mama mora da obavi, doručak i ručak da se pripremi, kafa da se skuva, da se izađe sa prijateljicama. Šetanje je lakše bez kolica, znajući kako se svi parkiraju, sa maramom možešs svuda! Kad je beba spokojno ušuškana u marami, život je mnogo lakši – i to će vam potvrditi svako ko uživa u babywearingu.

U Crnoj Gori nije razvijena kultura nošenja beba, ali od nedavno moja drugarica je postala savjetnica za babywearing pa svi zainteresovani mogu da se obrate njoj za pomoć na njenoj facebook stranici Babywearing by Anela. Babywearing je fensi i stajliš, a i beba je srećna i zadovoljna."

 

Enisa Murseli Gjokaj- članica Međunarodnog Kluba Crne Gore

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.