Tata na porođaju – da ili ne?

Jednostavno pitanje, ali odgovor i nije tako jednostavan. Tata na porođaju je dobrodošao u mnogim zemljama, uprkos tome što je nekim parovima to i dalje neugodno.

Tata na porođaju – da ili ne?

Prisustvo oca na porođaju je tema oko koje se kod nas još uvijek raspravlja. Iako je pojava sve češća, nije tako ustaljena kao u drugim zemljama. Kod nas većina majki, pa i očeva ne podržava ovu ideju, a uz to tu je “propratni program”. Situacija nije takva da otac samo uđe u rađaonu i prati razvoj događaja. Postoji pripremni period, pa i pitanje cijene prisustva.

Mišljenja o prisustvu očeva

Većina muškaraca je zabrinuta za svoje supruge, žele nekako da pomognu, ali nisu u mogućnosti. Neki od njih vjeruju da mogu to učiniti upravo prisutvom u rađaoni, jer poznato lice kome žena vjeruje može, po mišljenju nekih, olakšati porođaj. Uz to mnogim očevima je ovo olakšanje, jer samo iščekivanje im pada teže, a tu su direktno prisutni kada im dijete dolazi na svijet. Neki od njih žele i da fotografišu i snime sam događaj.

Drugim muškarcima je to nezgodno iskustvo koje im budi strah. Plaše se da bi samo bili na smetnji i da ne bi znali da se kontrolišu ako bi nešto krenulo po zlu, ako vide krv, ako nisu dovoljno dobro psihički pripremljeni.

Žene, s druge strane, su takođe podijeljenih mišljenja. Jedne žele supruga u rađaoni, da prođe sa njima zajedno kroz cijeli proces i da im bude podrška, dok druge to smatraju neugodnim i žele da iznesu porođaj same. Neke žene se plaše da zbog toga ne bi više bile privlačne suprugu.

Uz to postoji i novčani segment. Dok je u većini zemalja prisustvo očeva besplatno (uz to da su obavezni da prođu određene kurseve i proceduru) u nekim zemaljama bivše Jugoslavije ta se usluga naplaćuje. Negdje varira od bolnice do bolnice, dok je negdje tačno utvrđena - u Crnoj Gori prisustvo oca porođaju se naplaćuje 79 eura. U nekim slučajevima riječ je o malo većem izdatku.

Takođe, i sami doktori drugačije gledaju na ovu pojavu. Jedni je podržavaju, a drugi smatraju da je to samo još jedna smetnja u sali za porođaj, gdje ipak treba biti na oprezu cijelo vrijeme, a da niko ne može biti siguran kako će otac reagovati, bez obzira na sve pripreme.

Priprema

Besplatno ili ne prisustvo oca na porođaju zahtijeva određene pripreme. Očevima se savjetuje da se upoznaju sa bolnicom i rasporedom, da ne bi zalutali. Prvo obavezno treba da se raspitate koji su uslovi prisustva (u nekim slučajevima, kao kod porođaja carskim rezom, ponekad prisustvo nije omogućeno), o cijeni, eventualnom pohađanju kursa za roditelje, nalaza, …

U nekim bolnicama traže da priložite uvjerenja da ste uradili briseve grla i nosa i da su nalazi uredni. U samom porodilištu obično se pravi izolacioni boks odvojen od ostalih porodilja, što neki roditelji čak zahtijevaju.

Takođe, traži se često da otac pohađa Školu roditeljstva (i da donese potvrdu, koja se često posebno plaća), prođe određene psihofizičke pripreme. Uz to bar mjesec dana prije porođaja potrebno je da se otac prijavi u porodilište i da se o detaljima dogovori sa nadležnim osobljem.

Da li ćete biti u porodilištu ili ne ostaje na vama da odlučite. Razgovarajte sa suprugom, ispitajte i provjerite sve uslove i donesite odluku zajednički.


lifepressmagazin.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.