Šta sve utiče na razvoj i zdravlje bebe u stomaku

Kako bi trudnoća bila uspješna potrebno je da se poklopi nekoliko stvari. Najbitnija je implantacija koja se najčešće dešava od 5 do 10 dana nakon što žena ima ovulaciju, a sve ovo se događa nakon oplodnje. Tokom tog procesa plod se ugrađuje u zidu materice, i tada možemo reći da je trudnoća započeta uspješno. Ukoliko se dogodi da se plod usadi u jajovodu ili nekom drugom mjestu, ta trudnoća se naziva vanmaterična i ona ne može opstati, a može izazvati mnoge komplikacije.

Šta sve utiče na razvoj i zdravlje bebe u stomaku

Plod se jedino pravilno razvija u materici, i zato je veoma važno da to ginekolog provjeri prilikom prvog pregleda. Sve ostalo nosi rizike, nekada je čak i život majke ugrožen. Najosjetljiviji period trudnoće, kako po plod tako i po majku, predstavlja prvi trimestar trudnoće. Prema statistici, u prvom tromesječju se dešava najveći broj spontanih pobačaja. Tijelo prepoznaje da nešto nije u redu, i da vaš život može biti ugrožen i zato odbacuje plod. Sve ovo može uticati na psihološko zdravlje žene, ali ljekari smatraju da je bolje da se to desi u ranoj trudnoći, nego kasnije, pred sam kraj trudnoće.

Opšte zdravstveno stanje buduće majke

Uopšteno gledano, žena je veoma jaka i kada njeno tijelo prolazi kroz mnoge promjene u trudnoći. Njeno opšte zdravstveno stanje je veoma važno i utiče na cjelokupan tok trudnoće. Dobar imunitet je ključan, jer kada je on oslabljen plod može biti ugrožen. Ako planirate trudnoću, uvedite zdravije navike, a trudite se da se oslobodite onih koje mogu nanijeti štetu i vama, ali i bebi. Šta god da vas zadesi, čak i najobičnija prehlada, poželjno je da se javite lekaru. On će vam prepisati adekvatnu terapiju, koja nikako neće ugroziti bebu, a vama će pomoći da brže ozdravite. Uvedite redovnu fizičku aktivnost u svoju rutinu, kako prije trudnoće tako i za vrijeme trudnoće. To može biti i lagana šetnja, ali ona je blagotvorna za čitav organizam.

Da li je prenatalni test neophodan?

Prenatalni test predstavlja grupu testova čiji rezultati vam mogu otkriti sve o zdravlju vaše bebe, već u ranoj trudnoći. Oni se dijele u dvije grupe, pa tako postoje skrining i dijagnostički prenatalni testovi. Skrining nam omogućava da utvrdimo da li postoji mogućnost da naša beba ima neku urođenu manu, odnosno neke genetske poremećaje. Oni se rade u prvom i drugom trimestru. Ako rezultat pokaže da postoji povećan rizik od nekog genetskog poremećaja, ljekar će vas savjetovati da uradite dijagnostički prenatalni test.

Dijagnostički testovi su pouzdani i na osnovu njih se može postaviti konačna dijagnoza. Oni mogu biti invazivni i neinvazivni. Kod invazivnih se uzima uzorak plodove vode, i to je najstariji oblik dijagnostike, koji je aktuelan i u današnje vrijeme. Drugi način je uzimanje uzorka tkiva placente. Neinvazivni način ne nosi rizik po zdravlje majke i bebe, a rade se na osnovu uzorka krvi, koja se uzima iz majčine vene. Rezultati se dobijaju u periodu od dvije do tri nedjelje, od dana uzimanja uzorka. Sve ovo nije neophodno, ali je poželjno uraditi, kako biste maksimalno uživali u periodu trudnoće.

Godine majke

Veći rizik u trudnoći dolazi sa godinama majke. Majke koje imaju preko 35 godina trebalo bi da češće posećuju lekara i da se kontrolišu. Starije trudnice su sklonije komplikacijama u trudnoći, a može im se dogoditi i da se prevremeno porode. Trudnice mlađe od 35 godina, imaju manji rizik od raznih komplikacija nego starije trudnice. Svakako, ovo ne znači da će svaka starija trudnica imati probleme u trudnoći, ali ćete biti pod češćim nadzorom svog ginekologa. Razne tegobe, poput bolova ili krvarenja, znak su da se morate odmah javiti svom lekaru, ali veoma često prođu bez neke veće opasnosti po majku i bebu.

Hronične bolesti i ishrana

Svaka hronična bolest može imati uticaj na trudnoću i na razvoj bebe. Dijabetes, hipertenzija, astma i druga ozbiljnija oboljenja moraju se prijaviti ginekologu kako bi mogao da vas češće kontroliše tokom trudnoće. Ukoliko ste prije trudnoće imali povišene vrijednosti šećera u krvi, pod rizikom ste da dobijete gestacijski dijabetes, koji može izazvati prijevremeni porođaj i druge komplikacije. Visok pritisak u trudnoći zahtijeva terapiju i veoma je ozbiljno stanje.

Što se tiče ishrane u trudnoći, imajte na umu da sve što vi pojedete, jede i vaša beba. Najbitnije je da unosite dovoljne količine minerala i vitamina, koji su neophodni za pravilan razvoj bebe. Jedite što više voća, povrća, jaja, mesa, ali i mliječne proizvode. Izbjegavajte da jedete sirovu hranu i hranu koja nije termički obrađena, jer može doći do trovanja. Ovo se ne odnosi na voće i povrće, već prvenstveno na meso. Hidratacija je veoma važna, pa se trudite da pijete što više vode, nezaslađenih čajeva i svježe cijeđenih sokova. Grickalice, slatkiši i kupovni sokovi su nešto što bi trebalo da tokom trudnoće konzumirate minimalno.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.